Reflexoterapia, răsfăț și tratament. Vezi ce boli poate trata!

De Libertatea pentru femei, pe

Ai vrea un tratament nedureros care, în plus, să te şi relaxeze? Dr. Cristina Bălănescu, medic primar în medicină generală, cu competență în ramuri ale medicinei alternative, ne-a explicat ce este reflexoterapia şi ce afecţiuni tratează.
„Metoda de lucru constă în masarea unor zone reflexe, la nivelul mâinii şi al piciorului, și se bazează pe legăturile neuronale şi circulatorii care se păstrează din stadiul embrionar al omului şi care îşi menţin această legătură, astfel încât terapeutul să influenţeze, de la distanţă, organul afectat”, ne-a spus dr. Bălănescu.

► Detoxifiere eficientă

„Pacienții ar trebui să aleagă un reflexoterapeut calificat, pentru că tratamentul trebuie să fie strict individualizat și să respecte anumite standarde. Este necesar să fie urmată o anumită ordine de masare a zonelor reflexogene, iar presiunea trebuie să fie mai mare pentru a activa toate punctele vizate. O şedinţă corectă durează o oră. Chiar în timpul masării este indicat să se consume apă sau ceai, pentru că are loc mobilizarea eliminării toxinelor din organism. De aceea, consumul de lichide ajută rinichii să facă față cu succes unei suprasolicitări”, a mai precizat dr. Cristina Bălănescu.

► Scurt istoric

Reflexoterapia, ca metodă de tratament, este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Prima imagine cu un terapeut masând mâinile și picioarele unui faraon apare pe o frescă în piramidele din Egipt. Acest tip de terapie a fost folosit mii de ani înainte de Hristos în toată Asia, dar şi în Africa de Nord şi în Peninsula Arabică. Unele tehnici aveau ca scop doar relaxarea, altele erau executate cu un scop terapeutic.
Reflexoterapia a fost (re)descoperită, printre alții, de către medicul ORL-ist american William Fitzgerald, prin anii 1920. Acesta a găsit o cale de a-și opera pacienții fără să folosească medicamente împotriva durerii. A pornit de la observaţia că pacienţii care urmau tratamente dureroase şi care se ţineau strâns de mânerele scaunelor suportau mai uşor durerea. Explicaţia era stimularea unor puncte de reflexoterapie din palmă.

POSIBILE REACŢII SECUNDARE

►scaune mai frecvente, abundente, mult mai mirositoare;
►cantitate mai mare de urină, mai concentrată;
►transpiraţie mai abundentă, mirositoare;
►părul se îngraşă mai repede;
►lăcrimare;
►o uşoară ameţeală după şedinţa de reflexoterapie (dar se poate conduce maşina, pentru că nu este persistentă);
►o uşoară durere de cap. Apariţia reacţiilor, de orice fel, este un semn bun că terapia are efect şi apar, de regulă, după a cincea şedinţă.

EFECTUL TERAPIEI:

►ţesuturile se regenerează;
►persoana are mai multă energie, poftă de viaţă şi de muncă, dispare starea de apatie, dacă exista;
►se odihneşte mai bine, are un somn reparator; dacă avea insomnii este foarte probabil ca acestea să dispară.

INDICAŢII:

►mai ales după operaţii, pentru că organismul se reface mai repede;
boli cardiovasculare, respiratorii (după tratarea infecţiei), renale (în afară de cea pomenită la contraindicaţii), colici biliare, hepatite cronice, gastrită, ulcer, colon iritabil, constipaţie, dureri de cap, insomnie;
►are rezultatele cele mai bune în stări de anxietate şi depresie uşoară sau medie (efect mai bun decât cu orice alt tip de terapie).

CONTRAINDICAŢII:

► cancer;
► insuficienţă renală;
► ulcer varicos, varice;
► flebite;
► fracturi la picioare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter