Reconstrucția sânilor este o necesitate?

De Elena S. , pe

Cancerul de sân mutileaza, atât fizic, cât și psihic. Este și motivul pentru care intervențiile chirurgicale, alaturi de alte terapii, devin obligatorii pentru ca persoana afectata sa poata duce din nou o viața normala.
Mii de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de sân, peste 90% dintre ele în faze avansate ale bolii, când singura şansa de supravieţuire este mastectomia, adica îndepartarea întregii glande mamare, de obicei împreuna cu mamelonul. Pierderea unui sân sau a amândurora echivaleaza cu pierderea feminitaţii, iar impactul psihologic este devastator. Din nefericire, puţine ştiu ca intervenţia de reconstrucţie a sânilor dupa mastectomie este decontata de CNAS.
Ce se poate face
Graţie tehnologiei moderne, pacientele pot beneficia de diferite tipuri de intervenţii chirurgicale adaptate strict necesitaţilor personale. Reconstrucţia mamara cu ţesut propriu presupune refacerea sânului cu ţesut prelevat de pe abdomen, coapse sau fese. Este o intervenţie complexa, cu o durata de recuperare completa de câteva luni. Reconstrucţia cu ajutorul protezelor mamare este o metoda mai puţin complicata, însa costisitoare. Durata de recuperare este mai mica.
Exista însa şi posibilitatea de a efectua operaţia de reconstrucţie mamara în acelaşi timp cu mastectomia, restabilind imediat integritatea anatomica a zonei afectate. Se evita astfel trauma psihica prin care trece femeia dupa mutilarea de dupa mastectomie, ea putând reveni la activitaţile cotidiene rapid. Important de reţinut este faptul ca intervenţia de reconstrucţie a sânului nu este un moft estetic, ci o necesitate. Nu este vorba despre o simpla operaţie, ci de un set de intervenţii, în urma carora pot aparea complicaţii.
Nu e pentru oricine
Deşi e dreptul oricarei paciente asigurate sa benefi cieze de astfel de intervenţii dupa pierderea unui sân sau a amândurora, sunt şi cazuri în care acestea nu sunt recomandate. Contraindicaţiile vizeaza starea de sanatate a pacientei. Daca aceasta sufera în paralel şi de boli cardiace, pulmonare sau de alte afecţiuni cronice care îi pun viaţa în pericol, daca este obeza sau fumatoare, atunci intervenţia nu este recomandata, riscurile fiind foarte mari.
Pe de alta parte, numai chirurgul plastician este în masura sa decida daca reconstrucţia mamara este soluţia ideala pentru o anumita persoana. Toate marile centre universitare din ţara au medici specialişti care efectueaza asemenea intervenţii. Pentru a putea beneficia de calitatea de asigurat, ai nevoie de un dosar complet, care sa conţina documentele referitoare la diagnostic, tratament oncologic, dar şi adeverinţa de salariat sau dovada plaţii asigurarilor la CNAS, alaturi de biletul de trimitere de la medicul de familie.
Ajută fizic şi, mai ales, fizic
„Beneficiile fizice ale operațiilor estetice sunt primele care se fac remarcate. Însa beneficiile emoționale sunt, de cele mai multe ori, mai mari. În timp ce unii psihologi considera ca intervențiile estetice nu reprezinta soluția pentru o creștere a gradului de încredere în sine, alții realizeaza ca se poate merge pâna la consolidarea acesteia. Îmbunatațirea aspectului unei zone afectate a corpului duce la o stare emoționala mai buna, care atrage automat succesul în cariera și în relațiile personale.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter