Raed Arafat, despre noua tulpină a virusului SARS-CoV-2: „Poate să crească brusc numărul celor infectaţi”

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 15 ianuarie 2021, 11:32
Secretarul de stat Raed Arafat a explicat de ce autoritățile statelor europene s-au grăbit să ia decizii cu privire la combaterea răspândirii noii tulpini a virusului SARS-CoV-2, apărută în Marea Britanie. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a confirmat faptul că noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 este mai contagioasă decât tulpina răspândită până acum.

„Tulpina are o contagiozitate mai mare, dar nu crește șansa ca cei care se îmbolnăvesc să aibă o formă mai gravă prin noua tulpină. Ea duce la simptomele de agravare pe care le are și cea predominantă. Se răspândește mult mai repede, e cu 70 la sută mai agresivă, și normal că poate să crească brusc numărul celor infectați. Ăsta e motivul pentru care preventiv s-au luat mai multe restricții în celelalte țări, în așteptarea unei analize mai clare. Franța a luat decizia de a închide transporturile aviaticeși feroviare până ce, în 48 de ore, să se ajungă la o analiză mai amplă. Noi am luat decizia pe 14 zile, sunt țări care au luat pe 10 zile”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

România, măsuri de combatere a răspândirii noii tulpini a virusului SARS-CoV-2

De asemenea, șeful DSU susține opiniile experților în sănătate, care au spus că vaccinul va fi eficient și în cazul acestei noi tulpini.

„Apariția mutațiilor e un lucru normal, unele pot fi minore, altele majore. La acest moment, această mutație nu are impact asupra schimbării gravității cazului în care cel infectat să fie mai grav, dar duce la răspândirea mai rapidă și asta poate avea impact asupra sistemului sanitar”, a spus el.

„Urmează să analizăm situația, dacă vedem că nu mai necesită aceste măsuri, putem renunța la ele. Reacția noastră e una normală și așteptăm să vedem care vor fi deciziile la nivel european”, a adăugat Raed Arafat.

Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a apărut în Marea Britanie. Zonele cu cele mai multe cazuri au fost Londra și sud-estul Angliei, acolo unde autoritățile britanice au și înăsprit restricțiile.

Citește și: Vaccinul anti-COVID, eficient pentru noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

Mai multe state europene, printre care România, Italia, Olanda, Belgia, au interzis zborurile din Marea Britanie. În România, măsurile de suspendare a zborurilor și de carantinare pentru 14 zile a persoanelor care vin din Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, vor fi valabile pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de luni, 21.12.2020, ora 19.00.

Sursă foto: Hepta.ro
Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter