Raed Arafat, despre relaxarea de sărbători și revenirea la măsuri mai dure

De Unica.ro, pe

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre relaxarea de sărbători și situația în care se vor impune din nou măsuri mai dure.

Raed Arafat este de părere că relaxarea de sărbători este doar o echilibrare între situația epidemiologică și cea economică.

Mulţi se aşteptau la mai mult, nu am putut să dăm totul la nivelul aşteptărilor, adică totul deschis până la ora 24:00, până la ora 1:00, totul liber, fără nicio problemă, nu mai purtăm mască, nu mai facem nimic. Deci, măsurile luate nu sunt la nivelul aşteptărilor pentru relaxare a celor care vor să aibă totul maxim spre normalitate.

În acelaşi timp, poate că unele persoane se aşteptau să menţinem totul cum e acum, de teamă că vom ajunge undeva să repetăm valul patru. Noi ce am făcut este că am echilibrat situaţia, cât de cât, cu partea economică în perioada sărbătorilor.

Nici nu puteam să menţinem restricţiile pentru o durată foarte lungă, pentru că impactul economic devine foarte serios şi atunci aceste restricţii s-au ajustat, s-au echilibrat cu situaţia pandemică în care ne aflăm acuma, cu un trend descendent. Cam asta este situaţia, a explicat Raed Arafat pentru Digi24.

Șeful DSU a transmis și câteva sfaturi pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Mesajul meu este să ne bucurăm de perioada aceasta cu toate precauțiile pe care noi le-am recomandat până acum: nu ești vaccinat, vaccinează-te – e o recomandare care nu e tardivă la acest moment – mască, evitare locuri aglomerate, evitare contact cu persoane necunoscute, cu persoane care sunt din mai multe case într-un loc aglomerat fără să știi dacă sunt testate sau vaccinate sau trecute prin boală, a spus Raed Arafat.

Se va reveni la restricții mai dure după sărbători?

Secretarul de stat în MAI a vorbit și despre situațiile în care s-ar putea reveni la măsuri mai dure după perioada de sărbători.

E foarte probabil să vedem după sărbători o oarecare creștere, e foarte posibil acest lucru. Clar că este posibil să avem o creștere. Acuma, cum va fi această creștere, ce va impune această creștere… Dacă vedem că începe o creștere care impune niște măsuri suplimentare, o să se discute la nivelul CNSU, cu Ministerul Sănătății, cu INSP-ul pentru aceste măsuri.

Dacă vedem că situația rămâne sub control și creșterea e una lentă, acceptabilă, atunci poate că abordarea e alta, dar aici trebuie să vedem ce vor spune epidemiologii, ce va spune Ministerul Sănătății după ce analizează situația și vede rata de creștere, viteza de creștere, rata de infectare, sunt mai mulți indici la care se uită epidemiologii pentru a putea spune că situația se îndreaptă către ceva mai grav, care necesită măsuri imediate, sau situația este sub control, a declarat Raed Arafat.

Citește și: Avertismentul unei cercetătoare care a lucrat la serul AstraZeneca: „Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă”

Angela Merkel: Vaccinarea anti-COVID-19 va fi obligatorie în Germania din 2022

Relaxarea restricțiilor de sărbători. Liber la petreceri de Crăciun și de Revelion

De ce testele COVID-19 de salivă ies uneori fals-pozitive – explicația expertului

Raed Arafat a vorbit și despre valul cinci

Șeful DSU a vorbit și despre riscurile care apar după relaxarea de sărbători, în comparație cu ce s-a întâmplat înainte de valul patru. În vară, pentru că numărul cazurilor de COVID-19 au scăzut considerabil, s-au luat măsuri de relaxare care au dus ulterior la o creștere alarmantă a îmbolnăvirilor.

Raed Arafat atrage atenția că acest lucru nu înseamnă că pandemia s-a terminat, ci că este sub control, iar oamenii ar trebui în continuare să se vaccineze și să păstreze măsurile de siguranță.

Noi clar că luăm ideea unui val al cincilea la modul foarte serios și noi spunem tuturor: atenție, oricând putem să avem un val serios ca valul 4 sau valul 3, să revenim la un număr mare de cazuri și la un impact serios pe sistemul sanitar.

La acest moment am zis-o, o zicem cu toții, n-am auzit pe cineva să spună că situația e perfectă, este bine, stați liniștiți. Noi zicem că s-au luat unele măsuri de echilibrare a modului în care vom administra perioada asta de sărbători care vine, lumea are așteptări.

Sunt niște ajustări care să facă o balanță mai bună între perioada aceasta, între aspectele economice, luând în considerare și situația pandemică, unde suntem pe un trend descrescător. Asta este toată treaba. Nu putem să spunem că s-a relaxat.

Când vorbim de relaxare reală înseamnă că gata, nu mai sunt măsuri, e relaxată lumea. Sunt măsuri. Și sunt măsuri destul de serioase. Trebuie respectate, ca să putem să trecem prin perioada asta în siguranță, dar trăind mai aproape de normal, permițându-ne situația pandemică la acest moment, a mai spus Raed Arafat.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter