Raed Arafat explică de ce accesul în restaurante nu se mai face pe bază de testare când rata de infectare e mai mare de 6 la mie

De Unica.ro, pe

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat de ce persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au avut COVID-19 nu mai au voie în restaurante când incidența de infectare depășește 6 la mie.

Arafat a explicat că epidemiologii au decis ca persoanele nevaccinate sau care nu au avut COVID-19 să nu mai aibă acces la anumite activități, întrucât ei riscă să fie infectați și să facă forme grave ale bolii, lucru care ar putea pune presiune pe sistemul de sănătate. Însă persoanele vaccinate sau trecute prin boală fac forme mai ușoare, multe neavând nevoie de îngrijire la spital.

Într-un interviu la DigiFM, Raed Arafat a spus mai multe: „Nu descurajăm testarea. Problema este managementul riscului. Dacă ești vaccinat sau trecut prin boală ai imunitate față de virusul SARS-CoV2, înseamnă că chiar dacă te expui unui risc mai mare ești mai protejat. Nu ajungi în terapie intensivă, chiar nu ajungi la spital, e un simptom ca o răceală și apoi treci de el”.

Citește și: Medic: „A treia doză de vaccin anti-COVID-19 e de 10 ori mai eficientă decât a doua”

Citește și: Medicul Valeriu Gheorghiță: România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia

Citește și: Expertă OMS: „Ne aflăm chiar la jumătatea acestei pandemii”

Citește și: Mesaj dur de la un medic chirurg: „S-a trezit în poporul nostru o dorință arzătoare pentru libertate, doar că se manifestă în dorința de a fi idiot”

Totodată, Arafat a mai zis: „Să spunem că te testezi astăzi și dacă e PCR e valabil trei zile. Ești testat și intri în restaurant. Acolo am vaccinați, am persoane trecute prin boală, pe care nu îi testăm. Riscul de transmitere este mai mic, dacă ești asimptomatic sau cu forme ușoare. Dacă ești testat și te infectezi, tu ajungi la terapie intensivă, te duci și transmiți mai departe și devii o problemă pentru sistemul sanitar când te infectezi”.

Măsura vine din dorința autorităților de a nu mai închide restaurantele din nou. „Și atunci ca să nu închidem ce am închis altădată, când la 3 la mie restaurantele erau închise, dar cu risc minim, am spus: permitem să treacă înăuntru, unde e o zonă fără mască, pentru că se mănâncă, se circulă, se discută, dar acolo măcar să fie oamenii care sunt protejați, iar presiunea pe sistemul sanitar este mică”, a spus Arafat.

„Testatul, dacă se infectează, devine o problemă pentru sistemul sanitar”, a punctat Arafat. „După un test care astăzi îți iese negativ, nu înseamnă că mâine ești negativ”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter