Puterea gustului: Care sunt beneficiile alimentelor dulci, picante sau acrişoare

De Diana Zagrean, pe

Vara este un anotimp iubit de cei mai mulţi dintre noi nu atât pentru caldura care îl caracterizează, cât pentru pentru gusturile variate la care avem acces.
Gustul dulce – preferat de copilul din noi
Putem consuma alimente cu gust dulce în orice anotimp, atat timp cat sunt naturale si în cantităţi moderate. Este recomandat sa consumam dulce in special in momentele in care ne simtim devitalizati si lipsiti de putere.
Pepenele rosu este unul dintre fructele preferate in timpul verii si are o multime de beneficii, printre care cel mai important efectul de detoxifiere internă organismului.Ne este recomandat sa consumam cu incredere pepene rosu intrucat acesta reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de hidratare si de vitaminizare pe timpul verii datorita faptului ca mai mult de 90% din compozitia sa este apa.
Gustul picant- deja lucrurile incep sa se incinga
Gustul picant e apreciat ca stimulent digestiv, acţionează ca un antibiotic natural al organismului.
Alimentul cel mai des asociat cu gustul picant este ardeiul iute, care reprezinta un stimulent si un antiseptic ce contine o mare cantitate de vitamina C si beta-caroten.
Daca il folosim in mancaruri, ardeiul iute poate determina si arderea rapida a grasimilor din corp. Ceea ce face posibila arderea grasimilor este capsaicina, componentul activ din ardeiul iute care îl face picant.
„Mărirea consumului de energie și diminuarea poftei de mâncare sunt procesele pe care le stimuleaza capsaicina si care, la randul lor, ajuta la pierderea in greutate. Proprietatile enumerate mai sus mai sunt insotite si de scaderea colesterolului, ameliorarea durerilor artitice, combaterea durerilor de cap şi calmarea congestiei nazale și tulburărilor gastrice”, potrivit dr. Eduard Bolohan.
Gustul dulce-acrisor…înghiţi în sec
Deşi lasă o senzaţie de multe ori neplăcută în gură, alimentele cu gust dulce-acrişor au proprietăţi energizante şi răcoritoare.
Vişinele, unele dintre cele mai cunoscute fructe cu gust acru, contin vitamina C si mai putine zaharuri decat ciresele. In ciuda lipsei de zaharuri, potasiul pe care il contin contribuie la furnizarea unei cantitati de energie optime organismului, dar si la arderea caloriilor.
Un alt fruct indragit in perioada verii, zmeura, are proprietati antimicrobiene si anticarcinogene si este o sursa importantă de vitamina C.
Gustul amar…efect medicinal
Gustul amar are un puternic efect detoxifiant si se regăseşte în plantele medicinale si in legume. Castravetele, o leguma consumata cu incredere vara de cei mai multi dintre noi, contine cantitati mari de vitamina B si alte minerale. Are proprietati diuretice, ajutand organismul sa elimine toxinele si mentinand tesuturile si pielea sanatoase.
Ciocolata neagra, un alt aliment cu gust amar insa destul de indragit, reduce tensiunea arteriala si riscul diabetului – afectiuni responsabile de atacurile de cord si atacurile cerebrale.
Foto: Shutterstock

Indiciul zilei de astăzi, 25 iulie este BUZE.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter