Cum să previi şi să tratezi anemia

De Erika Chivu, pe

Dacă te simţi slăbită, eşti palidă, oboseşti repede, ameţeşti şi te enervezi uşor, ai putea suferi de anemie feriprivă. Află ce este anemia, cum se previne şi cum o poţi trata.

Ce este anemia feriprivă

După cum spune şi numele, este o afectiune provocată de lipsa fierului din organism. Dacă nu primeşte fier în cantităţi normale, organismul nu mai poate produce hemoglobina, o substanţă care ajută celulele roşii ale sângelui la transportul oxigenului. Lipsit de o anumită cantitate de oxigen, organismul este slăbit şi încep simptomele specifice anemiei.

De unde ştii că ai anemie

Simptomele sunt multe şi este posibil să nu apară toate deodată, în funcţie de cât de gravă e lipsa de fier. Cel mai probabil vei observa că eşti obosită tot timpul, te simţi slăbită, ai pielea palidă, ai dureri de cap, te simţi ameţită, te enervezi uşor, ai mâinile şi picioarele reci. Este posibil să apară şi infecţii mai dese, să ai aritmii, sau să pofteşti la produse nonalimentare, de exemplu pământ, vopsea, gheaţă.

Dacă te recunoşti în aceste simptome, asta nu înseamnă că te poţi trata singură. Desigur, poţi să consumi alimente bogate în fier, dar nu ai voie să iei suplimente cu fier fără a face analize. Fierul în exces se acumulează în corp şi poate să dăuneze ficatului.

Cum se iau suplimentele cu fier

Dacă medicul tău este sigur că suferi de anemie îţi va recomanda şi o dietă bogată în fier, dar şi suplimente. Acestea sunt mai eficiente dacă le iei pe stomacul gol, însă s-ar putea să-ţi provoace probleme digestive, aşa că le poti lua şi în timpul mesei.

Pentru o absorbţie mai bună, suplimentele cu fier se iau cu o pastilă de vitamina C sau cu puţin suc de lămâie. De asemenea, tabletele cu fier nu se iau împreună cu medicamente împotriva acidităţii gastrice fiindcă mineralul nu ar mai fi absorbit eficient. O altă problemă este constipaţia, efect frecvent al suplimentelor cu fier.

Nu uita ca după tratament să refaci analizele. În unele cazuri, suplimentele cu fier nu sunt eficiente pentru că motivul anemiei nu este dieta, ci o altă problemă, de exemplu o menstruaţie abundentă care te face să pierzi mult sânge.

Cum se previne anemia

Pentru a preveni totuşi anemia cauzată de nutriţia deficitară, ai grijă să consumi în mod regulat carne de vită, porc şi pui, fructe de mare, ouă, fasole şi alte leguminoase, fructe uscate, nuci şi alune, dar şi legume cu frunze verde închis, de exemplu spanac.

Fierul din aceste alimente este absorbit mai eficient dacă mănâci imediat şi ceva bogat în vitamina C, de exemplu citrice, broccoli, roşii, cartofi, legume cu frunze verzi.

Află şi cu ce înlocuieşti carnea dacă ţii post!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter