Poţi lua boli cu transmitere sexuală de la toaletă?

De Erika Chivu, pe

Raspunsul e NU, deşi majoritatea femeilor cred că se poate. Este unul din numeroasele mituri medicale după care ne ghidăm. Dar câte din ele sunt, de fapt, adevărate?

Când te plângi în legătură cu sănătatea, e imposibil să nu se găsească un binevoitor plin de sfaturi „bune”. Te simţi obosită? Sigur eşti deshidratată. Trebuie să-ţi pui ochelari? Înseamnă că ţi-ai suprasolicitat ochii. Eşti răcită? Păi dacă ai stat în curent… De fapt, sfaturile şi „mustrările” pe care le primim sunt bazate pe mituri, majoritatea false, care se transmit din generaţie în generaţie.

Poţi să iei o boală cu transmitere sexuală de la toaletă

Nu ştim dacă mitul a fost inventat de barbaţi sau de femei în încercarea de a-şi ascunde aventurile adulterine. Cert este că şansele de a lua un BTS de pe un colac de toaletă sunt extrem de mici. Microorganismele care provoacă bolile cu transmitere sexuală au nevoie de anumite condiţii pentru a supravieţui (umiditate, temperatură), iar un colac de toaletă nu este un mediu propice pentru ele. Chiar şi presupunând că foloseşti toaleta imediat după o persoană bolnavă, germenii nu pot pătrunde în organism prin piele. Ei trebuie să atingă mucoasa genitală sau o rană de pe piele.

În timpul menstruaţiei nu ai voie să faci efort

O altă scuză pe care o auzim sau o folosim adesea. Dar menstruaţia nu este o boală şi nu ar trebui să te ţină în pat. E adevărat că multe femei au dureri puternice în primele zile ale menstruaţiei şi asta le împiedică să-şi continue activităţile zilnice, însă atunci când te simţi bine nu ai de ce să te abţii de la efort. Din contră, chiar este indicată mişcarea pentru că produce endorfine, care îţi îmbunătăţesc starea de spirit, şi ajută la oxigenarea muşchilor, ceea ce înseamnă că crampele vor fi mai uşoare.

Dacă citeşti la lumina slabă îţi strici ochii

Probabil ai auzit-o de multe ori de la mama ta şi probabil că le-o repeţi copiilor tăi. Adevarul? Într-adevar, ochii sunt suprasolicitaţi când citeşti la lumină slabă, ai tendinţa să-i mijeşti ca să vezi mai bine, iar asta îţi dă dureri de cap. Mai mult, ai tendinţa să clipeşti mai rar, deci ochii devin uscaţi, te ustură şi chiar e posibil să vezi uşor în ceaţă. Însă daunele nu sunt în niciun caz permanente. După un somn bun ochii tăi sunt ca noi. Deci, mitul este, în parte adevărat. Nu e bine să citeşti la lumina slaba, dar daca e nevoie s-o faci, poţi fi liniştită. Nu-ţi strici vederea.

Trebuie să bei opt pahare de apă pe zi

Se pare că acest mit ar proveni din indicaţiile pe care le-a dat, în anii ’40, o agenţie guvernamentală americană. De unde au scos aceste cifre nu se ştie. Cert este că ei se refereau la totalitatea lichidelor pe care le consumăm într-o zi. Lichide conţine şi mâncarea, mai ales fructele, legumele, supele, iaurturile, laptele, iar dacă dieta ta este bogată în asemenea alimente, este chiar posibil să nu ţi se facă sete întreaga zi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter