Platforma de programare la vaccinare împotriva COVID-19 se modifică de la 1 aprilie

De Unica.ro, pe
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat că de la 1 aprilie platforma de programare la vaccinare împotriva COVID-19 se va modifica. 

În timpul unei conferințe de presă, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat câteva modificări la platforma de programare la vaccinare împotriva COVID-19.

„Începând cu data de 1 aprilie fiecare centru configurat în platforma de programare va avea afișat tipul de vaccin, așa încât orice persoană care își va face programare într-un centru de vaccinare sau va opta să treacă în lista de așteptare va ști de la început ce tip de vaccin se distribuie în acel tip de centru.

Un al doilea aspect important este cel legat de estimarea timpului de așteptare pentru orice persoană care se înscrie pe lista de așteptare cu mențiunea că acest timp de așteptare poate să varieze față de estimarea inițială în funcție de capacitatea de vaccinare a respectivului centru și de tipul persoanelor care sunt înscrise.

În sensul în care dacă sunt foarte multe persoane înscrise din etapa a doua, chiar dacă o persoană din etapa a treia este în primele poziții, este posibil ca timpul să fie mai lung, deoarece sunt preluate cu prioritate persoanele care aparțin de etapa a doua” – a declarat Valeriu Gheorghiță.

Se deschid cabinete noi pentru vaccinare împotriva COVID-19

Acesta a mai spus că tot în aprilie se vor deschide cabinete noi de vaccin de la Pfizer și urmează creșterea numărului de persoane care se pot vaccina, de la 60 la 90 de persoane pe zi în fiecare centru.

„În data de 6 aprilie urmează să creștem numărul de persoane care se vaccinează pe cabinet, pe cele 12 ore ale programului de lucru, de la 60 la 90 de persoane pe zi. Așa încât vom crește capacitatea de vaccinare a fiecărui centru, iar din data de 13 aprilie vom deschide încă 125 de cabinete noi de vaccin de la Pfizer. Aceste cabinete vor fi distribuite la nivelul județelor care nu au primit aceste cabinete noi deschise pe data de 20 martie.

Acestea fiind acordate cu prioritate către județele care au acut cea mai mare rată de incidență cumulată a cazurilor. Au fost alocate 54 de cabinete noi pentru municipiul București, 30 pentru județul Timiș și aproape 20 pentru Constanța”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Libertatea.ro.

Cum decurge campania de vaccinare

În prezent, aproximativ 775.200 de persoane sunt înscrise pe listele de așteptare din platforma de programare. 41.325 de persoane dintre cele înscrise pe listele de așteptare au fost programate la vaccinare. Un procent de 57% sunt persoane aferente etapei a treia de vaccinare.

Cele mai multe persoane înscrise pe lista de așteptare sunt în București, Cluj, Prahova, Ilfov, Brașov și Sibiu.

Până în data de 22 martie, ora 17.00, au fost vaccinate 1.769.978 de persoane, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Citește și: Gina Pistol a publicat prima imagine cu fiica ei și a lui Smiley

Cu ce problemă de sănătate se confruntă actrița Doinița Oancea

Gabriela Cristea revine în atenția publicului cu un nou show! Ce emisiune va prezenta

Oana Roman, bătută de Petre Roman în copilărie: “A fost extrem de dur cu mine. Am luat bătaie cu cureaua”

Vaccinarea se va putea face și în cabinetele medicilor de familie

Ultimul aspect important este legat de demararea pregătirii în vederea includerii medicilor de familie în campania de vaccinare, prin cabinetele lor, unde vom distribui seruri de la Johnson and Johnson și AstraZeneca.

Pentru cabinetele medicilor de familie nu vom merge cu programări în platforma de vaccinare. Fiecare medic de familie își va evalua lista proprie de pacienți pe care îi are în arondare. Cu prioritate va prelua persoanele în vârstă, persoanele cronice, așa încât să putem asigura vaccinarea cât mai rapid a persoanelor de la nivel național.

„Un alt aspect important pentru luna aprilie va fi cel legat de operaționalizarea și demararea activităților de vaccinarea cu centre mobile pentru localitățile care sunt cu incidență crescută a cazurilor, vorbim de localități din mediul rural, defavorizate care nu au medic de familie. Se centralizează deja datele care au venit din fiecare județ” –  a mai adăugat medicul.

Lotul cu probleme de la AstraZeneca nu mai este carantinat

Gheorghiță a precizat și faptul că „Agenția Europeană a medicamentului a specificat beneficiile și profilul de siguranță al vaccinului de la AstraZeneca, ca atare s-a recomandat cu nivel crescut de recomandare continuarea vaccinării și este importantă continuarea raportării și monitorizării reacțiilor adverse raportate de către beneficiarii vaccinării.”

„În urma ședinței pe care am avut-o cu reprezentanții instituțiilor s-a ridicat carantina de la lotul ABV 2856. Link-ul pentru raportarea reacțiilor adverse este postat în momentul de față și pe site-ul Ro vaccinare, așa încât fiecare persoană la momentul programării poate să vizualizeze și link-ul la care poate să facă această raportare, în perioada următoare vom organiza un demers prin care vom crește nivelul de conștientizare a raportării reacțiilor adverse” – a explicat acesta.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter