Persoanele cu sindromul Down sunt mai vulnerabile infecției cu noul coronavirus

De Adelina Duinea, pe

Persoanele cu sindromul Down au un risc de 10 ori mai mare decât restul populației de a muri din cauza infecției cu noul coronavirus, au arătat cercetările. Studiul a fost realizat în Marea Britanie, iar rezultatele sale au fost publicate în luna octombrie a anului acesta, informează Science Mag.

Persoanele cu sindromul Down sunt mai vulnerabile infecției cu noul coronavirus

„[Persoanele cu sindromul Down] fac parte dintr-o categorie vulnerabilă a populației și s-ar putea să aibă nevoie de politici de protecție bine stabilite”, a declarat Julia Hippisley-Cox, epidemiolog clinic al Universității Oxford și autor senior al studiului.

Persoanele cu sindromul Down se întâmplă să aibă și alte condiții medicale care-i pun în pericol precum defecte ale inimii, boli hematologice și tendința de a dezvolta infecții respiratorii cum este pneumonia, informează People.

Pentru a observa modul în care COVID-19 a afectat diferite categorii ale populației, cercetătorii Universității Oxford au monitorizat starea de sănătate a 8.26 de milioane de adulți din Marea Britanie pe o perioadă de peste 4 luni.

Din acel grup, 4.053 de persoane aveau sindromul Down. De pe 24 ianuarie pe 30 iunie, 68 dintre cei 4.053 de pacienți au murit, majoritatea acelor decese fiind cauzate de COVID-19. Dintre cei 68, 27 sau 39,7% au murit din cauza COVID-19, 17 din cauza pneumoniei și 24 din alte cauze.

Comparativ, 41.685 dintre cei 8.252.105 pacienți fără sindrom Down au murit în acea perioadă, iar un procent mai mic, de 20,3 la sută, din decese au fost cauzate de COVID-19.

Personalul medical va fi primul vaccinat

În Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii vaccinul a început să fie administrat. Primele doze de vaccin sunt alocate vaccinării personalului medical, apoi celor care răspund apelurilor de urgență și celor care lucrează în hypermarketuri.

Ulterior, vaccinul este administrat celor aflați în categorii de risc cum sunt cei cu probleme medicale preexistente alături de care ar trebui incluși și cei cu sindromul Down.

Săptămâna trecută, membrii unei organizații americane non-profit care susțin vaccinarea mai rapidă a persoanelor cu sindromul Down au trimis o scrisoare către toți cei 50 de guvernatori ai Statelor Unite.

„Dacă diagnosticarea cu o dizabilitate de dezvoltare și de natură intelectuală pune aceste persoane în pericol, atunci categoric trebuie să aibă acces la vaccinul care le poate salva viața”, a declarat Shannon McCracken, vice-președinta organizației menționate anterior.

Foto: Shutterstock.com

Citește și:

Doi angajați la un spital din Alaska, reacții adverse la câteva minute după administrarea vaccinului anti-COVID-19

Raed Arafat, despre sărbătorile în familie: „Mergem în vizită cu mască, stăm foarte puțin și plecăm”

OMS: Cei care fac vaccinul anti-COVID-19 nu trebuie să renunțe la purtatul măștii de protecție

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter