Ce iţi provoacă indigestie de sărbători

De Erika Chivu, pe

Perioada sărbătorilor este una grea pentru stomacul tău, dar dacă nu faci greşeli prea mari ar trebui să o depăşeşti fără probleme. Iată care sunt greşelile care îţi provoacă indigestie.

Mănânci prea mult deodată

Când masa e plină cu atâtea bunătăţi, nu e de mirare că ai mânca din toate cât mai mult. Dar o cantitate prea mare de mâncare consumată la o singură masă încetineşte tot sistemul digestiv. Când digestia se face greu apar greaţa, constipaţia şi durerea de stomac. În plus, cu cât mănânci mai mult, cu atât creşte presiunea la care este supus sfincterul esofagian, astfel că mâncare parţial digerată împreună cu acidul gastric urcă pe esofag provocând arsuri.
Vezi ce suplimente iţi uşurează digestia!

Mănânci mult zahăr şi grăsimi

Prăjiturile şi friptura de porc sunt printre deliciile sărăbtorilor, numai că zahărul şi grăsimea pe car ele conţin încetinesc digestia, iar efectele sunt cele de mai sus: greaţă, balonare, crampe, constipaţie. Ciocolata, alcoolul, alimentele acide sunt de asemenea printre cele mai periculoase.
Vezi care sunt tratamentele naturiste pentru indigestie!

Mănânci repede

Sărbătorile trec întotdeauna prea repede şi sunt atât de multe de făcut… nu e de mirare că eşti pe grabă inclusiv la masă. De fapt, tocmai la masă ar trebui să laşi graba la o parte. Când mănânci rapid şi nu mesteci suficient de bine supui sistemul digestiv unui stres suplimentar şi în plus ai tendinţa să mănânci mai mult decât ai nevoie fiindcă senzaţia de saţietate se instalează cam la 15 minute după ce începi să mănânci.

Nu mănânci destul fibre

Sigur ştii cât de importante sunt fibrele alimentare pentru buna funcţionare a sistemului digestiv. Dar la masa de Crăciun nu prea ai chef de legume, fructe sau cereale integrale – alimentele care conţin cele mai multe fibre – aşa că vei avea de a face cu constipaţia şi balonarea.
Citeşte mai multe despre indigestie!

Eşti stresată

Chiar dacă ar trebui să fie o perioadă liniştită, petrecută în familie, sărbătorile sunt pline de stres şi griji, iar acestea îţi afectează în mod negativ digestia. Mai ales dacă ai tendinţa să îţi potoleşti stresul cu mâncare.
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter