Sănătate: Fără probleme digestive, în vacanţă

De Libertatea pentru femei, pe

Dacă pleci în vacanță departe de casă și nu ești obișnuită cu mâncarea și cu apa de acolo, s-ar putea să apară tulburări digestive. De aceea, am cules câteva sfaturi pentru ca tu să ai un concediu cât mai plăcut și ferit de probleme.
Copiii mici și tinerii prezintă un risc mai mare de a face ceea ce se numește „diareea turistului”. Trebuie să te temi de așa ceva în cazul exceselor culinare. De asemenea, evită să cumperi alimente de la vânzătorii ambulanți.

► Ce să nu mănânci

Trebuie să fii atentă la apa pe care o bei și să o alegi doar pe cea îmbuteliată, cumpărată din magazine de încredere. În plus, evită produsele lactate, cu excepția iaurtului, care este chiar indicat. Asta înseamnă să nu mănânci nici înghețată produsă local. Ar mai trebui să ocolești anumite fructe (pere, piersici, prune) și băuturile carbogazoase. În schimb, se știe că orezul are efecte foarte bune. La fel, morcovii combat scaunele lichide. Pot fi consumați ca atare sau sub formă de suc. Adaugă în dieta ta cereale integrale, legume și fructe (altele decât cele contraindicate). Acestea conțin fibre solubile care favorizează digestia.

►Leacuri pentru un stomac „deranjat”

Dacă te-ai deranjat la stomac, este absolut necesar să te rehidratezi, pentru că pierzi foarte mult lichid. Adaugă puțină sare și o linguriță de zahăr în apa pe care o bei. Sarea te ajută să menții apa în corp, iar zahărul înlocuiește glucoza. Ia și două pastile de cărbune medicinal. Acesta absoarbe toxinele din organism, dar combate și diareea. Un alt remediu eficient este limonada proaspăt preparată, în care ai adăugat jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu. Mai poți prepara un „ceai” dintr-o linguriță de scorțișoară și una de zahăr, peste care adaugi apă fierbinte. Lasă să se răcească și bea, dacă poți, dintr-o înghițitură.

► Împotriva constipației

Dar dacă ești printre cei care mai degrabă se constipă atunci când pleacă în vacanță, nu uita să iei la tine ceai de crușin (se face decoct dintr-o lingură de plantă la o cană  cu apă, se fierbe timp de 20 de minute). Este însă cam amar și greu de preparat, dacă nu dispui de o mică bucătărie. În schimb, poți mânca prune uscate înmuiate în apă peste noapte, pe stomacul gol. Dacă nu suferi de gastrită sau de ulcer gastric, consumă dimineața, pe nemâncate, o mandarină sau o portocală. Pentru copii e bun ceaiul din flori de piersic (o linguriță infuzată timp de trei minute într-o cană cu apă).

PLANTE ÎMPOTRIVA ENTEROCOLITEI

Coada-racului are, datorită taninurilor pe care le conține, acțiune astringentă. Se recomandă în enterocolite și în diareea estivală. Din părțile aeriene ale plantei se prepară o infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Din rizomii uscați și mărunțiți se face decoct (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Alte plante recomandate ca antidiareice sunt: scoarța de castan și frunzele de frăguțe. Scoarța de castan se prepară ca decoct (o lingură la o cană cu apă). Frunzele de frăguțe se infuzează (o linguriță la o cană cu apă).

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter