Aliaţii unei bune digestii

De Libertatea pentru femei, pe

În fiecare an, festinul de sărbători se lasă, mai ales pentru cei lacomi, cu balonare şi cu dureri de burtă. Iată câteva sfaturi ca să te bucuri de o digestie fără probleme şi în această perioadă.
 

FITOTERAPIE

În loc să te îndopi cu pastilele care promit să-ţi înlesnească digestia, mai bine apelează cu încredere la ceaiurile de plante folosite de sute de ani.

Pătrunjelul
Crud sau sub formă de infuzie, este un aliat de nădejde pentru cei cu probleme digestive, reducând disconfortul provocat de gaze şi de indigestie. Ceaiul de seminţe de pătrunjel (o linguriţă seminţe la 250 ml apă fierbinte) destinde muşchii abdominali şi calmează crampele.

Scorţişoara
Ceaiul de scorţişoară (preparat prin fierberea la foc mic a unei bucăţi de scoarţă) este un remediu foarte eficient în caz de dureri abdominale provocate de gaze, diaree sau greaţă.

Muşeţelul
Ceaiul de muşeţel este indicat în special în cazul durerilor provocate de încordare sau de o digestie leneşă, contribuind la relaxarea pereţilor abdominali şi la îmbunătăţirea tranzitului intestinal. Muşeţelul poate fi combinat şi cu fenicul sau cu mentă. Se bea înainte de masă.

Angelica
Ceaiul de angelică mărunţită (30 g de rădăcină de angelică mărunţită la 500 ml de apă fiartă, care se lasă la infuzat 10 minute) este recomandat în balonările date de indigestie sau de gaze intestinale. Se iau câte 2 linguri de infuzie de 3 ori pe zi, înainte de mese.

Salvia
Ceaiul obţinut din 2 linguri de plantă la 250 ml apă fierbinte se bea de două ori pe zi, după masă.

Ghimbirul
Ceaiul obţinut din cantităţi egale de ghimbir, chimion (secărică) şi piper, toate măcinate, este un excelent remediu în caz de flatulenţă. Se beau câte două căni de ceai cald pe zi, după masă.

Rozmarinul
Folosit sub formă de condiment în mâncare, stimulează sucurile gastrice şi îmbunătăţeşte digestia. Folosite în mâncare, cresonul, cicoarea şi anghinarea au acelaşi efect.

AROMATERAPIE

Tot pentru a calma durerile abdominale provocate de indigestie, se poate face masaj cu următorul amestec de uleiuri esenţiale: câte 2 picături de ulei de mentă, de portocală amară şi de chimen la 1 linguriţă de ulei de migdale dulci, de măsline sau alt ulei obţinut prin presare la rece. Se masează zona dureroasă uşor, cu mişcări circulare.
La fel de eficient este şi să inhalezi vaporii rezultaţi prin punerea a câte două picături de ulei de portocală amară şi de chimen la 500 ml apă fierbinte. Metoda este contraindicată în caz de sarcină.
Pentru a scăpa de balonarea produsă de indigestie, masează-ţi abdomenul cu amestecul obţinut din 3 picături de ulei de piper şi 3 linguri de ulei de floarea-soarelui.

HOMEOPATIE

Există şi câteva remedii homeopatice care pot reduce durerea abdominală provocată de indigestie. În funcţie de simptome, se poate lua:
• Pulsatilla: dacă ai mâncat mâncăruri grele în cantităţi prea mari, după care ai rămas cu un gust neplăcut, şi dacă simţi nevoia să ieşi la aer.

• Nux Vomica: dacă ai mâncat sau ai băut prea mult şi ai stări de greaţă.
• Arsenicum: dacă ai arsuri la stomac, ai o stare de agitaţie şi îţi este frig.

Dacă starea de disconfort abdominal persistă mai multe zile la rând, mergi la medic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter