Cele mai bune sfaturi de gestionare a anxietății, de la un psihoterapeut francez

De Unica.ro, pe

Stările de anxietate sunt o problemă cu care se confruntă mulți oameni, ele afectând bunul mers al vieții. Ce poți face în această privință?

Anxietatea poate afecta somnul și pofta de mâncare, iar în același timp exacerbează sensibilitatea și oboseala. Psihoterapeutul francez Christophe André (65 de ani) a explicat în cartea lui recentă, „Îmi depășesc anxietatea și frica”, cum pot fi controlate stările de anxietate.

„Anxietatea ne împinge uneori să ne înecăm într-un pahar cu apă”, subliniază el, citat de Libertatea. „Ea ne poate face să căpătăm o perspectivă distorsionată asupra situației și ne împinge să vedem totul în negru, până și evenimentele inofensive și insurmontabile”.

Există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți ține anxietatea sub control, potrivit expertului.

Pune-ți trei întrebări importante

Sfatul lui Christophe André este să îți pui trei întrebări importante atunci când simți că anxietatea pune stăpânire pe tine: „ești sigur că…?”, „e grav?” și „ce poți face să,,,?”. De exemplu, dacă ești pe cale să întârzii la o întâlnire, întreabă-te dacă este într-adevăr sfârșitul lumii sau dacă este o problemă minoră, care nu îți va afecta restul zilei.

Citește și: Cum te pot lăsa postările din social media fără job – la ce se uită angajatorii

Citește și: Papa Francisc: fake news-urile despre COVID-19 și vaccinuri reprezintă o încălcare a drepturilor omului

Citește și: Ce este comparația socială și cum îți distruge interacțiunile cu cei din jur

Citește și: Sfaturi pentru a te descurca cu un copil încăpățânat

Schimbă perspectiva

Atunci când lucrurile par fără speranță, încearcă să privești lucrurile din punctul de vedere al cuiva cunoscut. Vorbește cu o persoană dragă, în care ai încredere, și ascultă ce are de spus. Te va ajuta să descoperi dacă temerile tale sunt sau nu justificate și să dai la volum mai încet monologul anxietății.

Fă schimbări la modul de viață

Christophe André spune că oamenii anxioși caută, uneori fără să își dea seama, să trăiască într-o lume a certitudinilor și a predictibilității. Însă predictibilitatea poate să facă mai mult rău decât bine. Exercițiul de a nu mai încerca să controleze și să planifice totul poate fi extrem de util dacă te confrunți cu anxietatea.

Apelează la un specialist

În cazul în care anxietatea îți dă sentimente de neliniște scăpate de sub control, nu este nicio rușine în a apela la un specialist în domeniu. Un expert te va învăța să diminuezi intensitatea anxietății și să perfecționezi tehnicile de relaxare și de detașare emoțională.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter