Chiar poţi să mori de frică

De Erika Chivu, pe

Dacă ai folosit vreodată expresia „mor de frică” ar trebui să ştii că ea se bazează pe o realitate. Chiar poţi să mori de frică, la propriu, daca emoţia este atât de intensă încât inima ta nu mai face faţă.
Moartea prin frică sau efectul Baskerville, se produce din cauza schimbărilor care au loc în corpul omenesc atunci când simţim frica.

Datorită evoluţiei şi adaptării la mediu, de câte ori întâlneşti un pericol, se declanşează un proces care ajută corpul să facă faţă. Fie că fugi, fie că stai pe loc şi te lupţi cu duşmanul, corpul are nevoie de rezistenţă şi putere, aşa că începe secreţia unor substanţe – printre care şi adrenalina – menită să facă unele schimbări.

Drept urmare, pupilele se dilată, digestia încetineşte – nu mai este un proces esenţial în acel moment, aşa că se face economie de resurse – iar inima bate repede şi tare ca să poată trimite cât mai mult sânge la muşchi – indiferent că fugi sau lupţi, ai nevoie de muşchi puternici. Desigur, cu cât teama este mai mare, cu atât inima bate mai repede.

În general, dacă ameninţarea dispare, totul revine la normal. Dar există şi cazuri când nu se întâmplă aşa. Adrenalina, care are rolul de a transmite mesaje de la creier la restul corpului, este toxică în cantităţi prea mari şi primul organ pe care îl atacă este inima. Mai precis este afectat acel sistem care face ca inima să bată într-un ritm normal. Ghinionistul intră în fibrilaţii ventriculare şi dacă nu este resuscitat imediat îşi pierde viaţa.

În faţa fricii toţi suntem egali. Există şi tineri care mor de frică, la propriu, deşi se considerau sănătoşi tun. Totuşi, cel mai des li se întâmplă bătrânilor şi cardiacilor.

Asiaticii mor de frica lui 4

Moartea prin frică este cunoscută şi ca efectul Baskerville după numele unui personaj din romanul lui  Arthur Conan Doyle, „Câinele din Baskervilles”. În carte, Sherlock Holmes investighează cazul lui Charles Baskerville, un bolnav de inimă care, aparent, moare de frică după ce vede un câine fantomă.

Pentru că Arthur Conan Doyle era medic de profesie, oamenii de ştiinţă ai zilelor noastre au bănuit că ştia ce „vorbeşte”, aşa că au căutat să demonstreze efectul Baskerville. Aşa s-a descoperit că în ţările asiatice se înregistreaza mai multe decese subite în data de 4 a fiecărei luni. Acelaşi lucru s-a descoperit şi în statele americane cu comunităţi asiatice numeroase.

Data de 4 nu a fost aleasă întâmplător. Pentru japonezi şi chinezi, 4 este echivalentul lui 13 din cultura vestică, numai că la ei frica este şi mai intensă. Unele clădiri nu au etajul 4, iar oamenii evită să călătorească pe acestă dată.
Numărul suplimentar de decese care au loc pe data de 4 este legat de această credinţă populară. Oamenii se tem atât de tare de cifra 4 încât un ghinion cât de mic îi face să creadă că sunt blestemaţi.

Oameni care au murit de frică

Americanii au mai constatat că în zilele în care au loc cutremure se înregistrează mai multe decese subite, chiar dacă cutremurul în sine nu a făcut victime. La fel s-a întâmplat în SUA şi după atacul terorist de la World Trade Center, care a ucis nu numai oamenii aflaţi în cladire, ci şi câţiva cardiaci care nu au suportat teama.

Dar s-au înregistrat şi cazuri mai concrete de atât. Anul trecut, un hoţ a pătruns în casa unei bătrâne din SUA ca să dea o spargere, dar a ajuns la închisoare, acuzat de omor. Nici nu apucase să o atingă de fapt, ba chiar încercase să o convingă că nu o va răni, numai că băttâna a fost atât de speriată încat a făcut stop cardiac.

Un alt american a fost cât pe ce să lovească un bătrân cu maşina. Deşi a frânat la timp, bucuros că a evitat accidentul, bătrânul a murit de frică şi a căzut ca secerat în faţa maşinii.

Se pare că nu numai frica ci şi alte emoţii intense pot să ucidă. Deja se cunosc mai multe cazuri, inclusiv de români, care au murit în timpul meciurilor de fotbal din cauza emoţiei. Iar pe internet circulă povestea unui jucător de golf care a murit pe loc, imediat după ce a reuşit să trimită mingea în ultima gaură, câştigând un turneu important.

Şi animalele mor de frică

Nu numai oamenii pot să moară de frică. Toate animalele care au un sistem nervos dezvoltat pot să moară dacă sunt îndeajuns de speriate. Dacă te-ai aştepta să li se întâmple iepurilor, cunoscuţi ca animale foarte fricoase, află că şi caii sunt la fel de sensibili când sunt speriaţi.

Mai pot să moară de frică, relativ uşor, câinii, pisicile, veveriţele şi păsările.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter