Tot ce trebuie să știi despre malformațiile congenitale cardiace, direct de la un doctor

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 02 noiembrie 2021, 14:35

Malformațiile congenitale cardiace (MCC) sunt cele mai frecvent întâlnite defecte congenitale (prezente de la naștere). Ce trebuie să știm despre ele?

Malformațiile congenitale cardiace afectează aproximativ 1 din 100 nou-născuți. Dr. Cristian Bulescu, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”, București, ne explică în acest articol tot ce trebuie să știm despre malformațiile congenitale cardiace – de la cauze la simptome.

Tot ce trebuie să știi despre malformațiile congenitale cardiace, direct de la un doctor
Dr. Cristian Bulescu, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

În cele mai multe cazuri, nu putem identifica o cauză a apariției acestor boli – ele apar spontan. Există, totuși, o asociere cu unele afecțiuni sau situații particulare ale mamei sau fătului:

  • Unele sindroame genetice ale fătului, cum ar fi sindroamele Down, Turner, DiGeorge, Noonan, Williams-Beuren etc.;
  • Diabetul matern care nu este ținut sub control;
  • Unele infecții de care mama suferă pe perioada sarcinii (rubeola, toxoplasmoză, alte boli febrile);
  • Consumul unor medicamente de către mamă pe perioada sarcinii (unele anticonvulsivante, anticoagulante orale, medicație împotriva acneei);
  • Consumul de alcool, fumatul pe perioada sarcinii;
  • Prezența unor astfel de boli la părinți sau la ceilalți copii ai cuplului.

Semnele și simptomele depind de felul și de severitatea bolii. Unele defecte, mai simple, pot fi asimptomatice și pot fi descoperite în mod întâmplător după mulți ani de viață.

Sunt foarte multe tipuri de defecte congenitale cardiace și uneori ele apar în diferite asocieri, astfel încât putem întâlni peste 100 de combinații diferite.

Cele mai frecvente sunt:

  • Defectele septale – o comunicare anormală între camerele inimii (denumite popular ”gaură în inimă”);
  • Coarctația de aortă – o îngustare a principalului vas de sânge care pleacă din inimă și transportă sângele spre restul organismului;
  • Stenozele valvulare – deschiderea incompletă a uneia dintre cele 4 valve ale inimii, ceea ce reprezintă un obstacol în calea curgerii sângelui;
  • Hipoplazia de cord stâng sau drept – reprezintă o malformație complexă, în care o parte din inimă nu se dezvoltă suficient și nu poate pompa în mod corect sângele spre plămâni sau spre restul organismului.

Citește și: Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Citește și: Laptele de cocos. Câtă grăsime conține și ce rol are pentru sănătate!

Citește și: Cum putem mânca sănătos cu mai puțin de 20 lei pe zi

Citește și: Cum te poate afecta menopauza precoce

În general, MCC dau unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos:

  • O respirație rapidă, cu efort vizibil;
  • Un puls accelerat;
  • Dificultăți de alimentație și o creștere încetinită în greutate;
  • Senzație de oboseală la eforturi obișnuite (de exemplu, joaca împreună cu alți copii);
  • O colorație în vânăt a extremităților (degete, buze, nas) – cianoza;
  • Durere în piept, dureri de cap.

Diagnosticul se pune, în general, după naștere, în urma unei ecografii cardiace efectuate de un medic cardiolog. Este important de știut că o mare parte din aceste MCC pot fi identificate încă din perioada sarcinii, la ecografiile fetale. Din acest motiv, este recomandat ca toate sarcinile să fie urmărite cu atenție de către ginecologi.

Ecografia cardiaca este metoda cea mai simplă de diagnostic al acestor afecțiuni. Ea ne oferă cele mai multe informații despre felul în care inima este construită și în care funcționează. 

În unele situații mai complexe, putem apela și la investigații suplimentare – RMN, tomografie computerizată sau angiografii – în funcție de specificul bolii și de vârsta copilului.

Tratamentul MCC depinde, din nou, de felul și de severitatea defectului. Unele malformații nu au un impact important asupra sănătății și trebuie doar monitorizate prin consultații cardiologice periodice. În situațiile în care apar simptome dintre cele descrise mai sus, malformația trebuie corectată – fie printr-o intervenție chirurgicală, fie printr-o procedură mai puțin invazivă (tratament prin cateterism cardiac). În așteptarea corecției cardiopatiei, putem introduce un tratament medicamentos care ameliorează, parțial, simptomele.

Cele mai multe malformații congenitale cardiace pot fi corectate printr-o singură intervenție chirurgicală, cu recuperare rapidă și rezultate foarte bune. În special în cazul afecțiunilor complexe, copiii trebuie urmăriți periodic de către cardiolog chiar și după operație, pentru ajustarea tratamentului medicamentos și evaluarea periodică a funcției cardiace.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter