Mirosul vaginal – ce e normal şi ce nu

De Adina Radu, pe

Un miros discret al vaginului este perfect normal, însă când el se devine puternic şi urât trebuie să consulţi medicul. Vezi cum e miros normal şi ce boli îl pot schimba.

Care este mirosul normal al vaginului

E greu de spus pentru că „normalul” în acest caz diferă de la o femeie la alta, sau chiar de la o perioadă a lunii la alta, în funcţie de faza ciclului menstrual.
Mirosul zonei genitale este dat de secreţiile vaginale normale, dar şi de urinaă sau de transpiraţia din zona inghinală. El este foarte slab la unele femei, pe când altele au un miros mai puternic, care se simte chiar şi imediat după duş, ceea ce nu înseamnă neapărat că există o problemă.
Atenţie! Nu vei scăpa de mirosul vaginului, fie el normal sau nu, dacă faci spălături vaginale. Din contră, spălăturile nu fac decât rău atunci când nu sunt recomandate de ginecolog. Igiena zonei genitale externe este de ajuns.
Ceea ce ar trebui să te îngrijoreze sunt schimbările bruşte. Dacă ţi se pare că zona ta genitală împrăştie dintr-o dată un miros urât sau doar diferit, înseamnă că tebuie să consulţi un medic.

Cum miroase vaginul când ai o infecţie

În general, se spune că mirosul seamănă cu cel de peşte şi poate fi destul de puternic chiar şi în condiţiile unei igiene riguroase. De obicei, mirosul nu este singurul simptom al unei infecţii genitale, el fiind însoţit de mâncarimi, usturime, dureri şi scurgeri vaginale „ciudate”, cu modificări cantitative, de culoare şi consistenţă.

Ce infecţii produc miros vaginal puternic şi neplăcut

Poate fi vorba de o boală cu transmitere sexuală. Chlamydia şi gonoreea pot avea ca simptome mirosul neplăcut, dar trichomoniaza este boala care de obicei dă o secreţie abundentă, cu miros urât, de culoare albă, gri, galbenă sau chiar verzuie.
De asemenea, poate fi vorba de vaginoza bacteriană, o boală care se transmite prin contact sexual, dar apare şi la cei care nu sunt activi sexual, atunci când apare un dezeechilibru al bacteriilor din vagin. Vaginoza se manifestă prin scurgeri alb-gri care miros puternic a peşte.

Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter