Dr. Mihaela Bilic, meniul ideal de Paște: „Le-aș încadra în categoria alimente de slăbit”. Ce, cât și cum mâncăm sănătos / Exclusiv

De Cristina Manea, pe Ultimul update Miercuri, 12 aprilie 2023, 18:39

Suntem în Săptămâna Mare a Paștelui și, la FRESH by UNICA, v-am pregătit o emisiune specială. Medicul nutriționist Dr. Mihaela Bilic are recomandări utile pentru o masă tradițională și sănătoasă.

Ştim cu toţii că Pastele este una dintre cele mai importante sărbători și, pe lângă timpul petrecut alături de familie și oameni dragi, preparatele gustoase de pe masa tradițională ne răsfață papilele gustative, dar ne poate da și bătăi de cap sau, mai bine zis, de stomac.

Dr. Mihaela Bilic la FRESH by UNICA, despre masa de Paște: „Nu fiți impulsivi!”

Dr. Mihaela Bilic vine la FRESH by UNICA miercuri, 12 aprilie, de la ora 20:00, cu sfaturi prețioase pentru un Paște sănătos și fericit! Medicul nutriționist face recomandări utile pentru preparatele specifice, cum ar fi drobul sau friptura. Conform specialistului, preparatele tradiționale de pe masa de Paște nu sunt periculoase pentru siluetă, dacă sunt consumate moderat.

De asemenea, chiar dacă masa tradiţională cere să adăugaţi mai multe categorii de alimente pentru a fi una cât mai variată, Mihaela Bilic vă încurajează să includeţi şi legume proaspete, având în vedere că acestea sunt esenţiale pentru un stil de viaţă sănătos.

VEZI aici cele mai bune și simple rețete de drob

„Meniul de Paște, spre deosebire de meniul de Crăciun, nu este periculos pentru siluetă tocmai pentru că tradiția respectă regulile nutriției din moși-strămoși. Adică, de Paște, preparatele tradiționale ar trebui să fie drobul și tot ce înseamnă preparate pe bază de miel, adică stufat, friptură, ciorbă.

Dr. Mihaela Bilic, despre preparatele tradiționale de Paște: „Le-aș încadra în categoria alimente de slăbit”

Niciuna dintre ele nu are, să spun, contraindicații nici pentru siluetă, nici pentru sănătate, mai degrabă le-aș încadra în categoria alimente de slăbit pentru că sunt, conțin ca și ingrediente, carne și multe legume. În drob avem organele tocate gătite la cuptor împreună cu multe verdețuri, deci niciun gram de carbohidrați, dacă-l mâncăm cu salată verde, este masă de slăbit.

Ciorba, prin definiție, este un aliment de slăbit, în ciorbă este foarte ușor să nu punem grăsime și la final chiar să eliminăm grăsimea care a rezultat din carne, pentru că ăsta este avantajul ciorbei, grăsimea se ridică la suprafață nu se poate amesteca și cu apa, și atunci, dacă o degresăm din nou, avem un produs de slăbit.

„Cantitatea face diferența și n-ar fi recomandat să exagerăm cu ouăle fierte”

Friptura, din nou, mâncată cu salată e de bine, iar stufatul, la fel, presupune multe ceapă, usturoi și din nou carne de miel, deci niciun stres nici aici. E adevărat, cantitatea face diferența și n-ar fi recomandat să exagerăm cu ouăle fierte, mai ales dacă le mâncăm cu maioneză, mai ales dacă am ținut post și am avut o perioadă în care alimentația a fost bazată pe vegetale și pe lucruri mai ușoare. Oul prin definiție stimulează secreția de bilă din vezica biliară și atunci, după o perioadă de post, s-ar putea ca această stimulare să o resimțim ca pe un lucru greu, ceva ce cade greu, dar este vorba doar de trecerea de la perioada de post la perioada obișnuită, iar excesul de ouă s-ar putea să ne dea probleme.

CONȚINUT VIDEO UNICA

Dr. Mihaela Bilic, despre pasca de Paște: „Este un fel de cozonac dietetic”

La fel la capitolul dulciuri, prăjituri pentru că în tradiție ar trebui să fie pasca. Pasca, în percepția mea, este un fel de cozonac dietetic pentru că până și nuca din cozonacul de iarnă de la Crăciun este înlocuită cu brânză proaspătă de vaci care este un produc dietetic, deci nici la capitolul pască nu avem risc de îngrășat. Însă, dacă românii, că tot vorbeam de tradiții, aduc pe masa de Paște și sarmalele, și salata Boeuf, atunci s-ar putea să avem probleme de kilograme în plus.” a declarat Dr. Mihaela Bilic la FRESH by UNICA.

Citește și: Mihaela Bilic a spus care este cina ideală pentru a slăbi: „Masa de seară are dublu rol!”

Ce și cât dulce mâncăm? Mihaela Bilic spune că nu există diferență între tipurile de zahăr folosite pentru prepararea deserturilor și recomandă consumul redus de dulciuri.

Atunci când pregătiţi masa de Paște, puteți să fiţi creativi şi să puneţi mare preţ atât pe sănătatea dumneavoastră, cât şi pe cea a celor dragi, încercând să reduceți cantitatea de maioneză, pâinea și să vă bazați mult și pe verdețuri.

VEZI aici cum se prepară pasca fără aluat – cea mai simplă rețetă

Cum ținem indigestia departe

Dr. Mihaela Bilic recomandă pauza alimentară între mese pentru a evita indigestia. Ar fi ideal să nu mâncăm totul la o masă și să „împărțim aperitivele – la micul dejun, ciorba și stufatul – la masa de prânz, și friptura cu cozonacul, cu pasca – la masa de seară”.

Pentru o digestie bună, medicul nutriționist spune că putem consuma fie o cafea, fie o băutură digestivă servită la finalul răsfățului culinar. Astfel, veți avea o masă de Paște sănătoasă, delicioasă, dar mai ales plină de bucurie alături de cei dragi.

Dr. Mihaela Bilic: „Să lăsăm între mese un interval de trei, patru ore de pauză alimentară”

„Nu avem probleme de preparate în sine, ci mai degrabă de cantitate și să nu încercăm să mâncăm totul la o singură masă, că aici este greșeala noastră. Putem mânca din toate, recomandat ar fi să le împărțim și să facem lucrul ăsta pe parcursul unei zile, să mai lăsăm între mese un interval de trei, patru ore de pauză alimentară, tocmai ca să-i dăm posibilitatea organismului să digere și următoarea masă să vină pe gol.

Noi, în schimb, de multe ori facem greșeala că începem cu aperitivele și terminăm cu pasca într-un interval scurt și atunci, din cauza unei cantități prea mari mâncate într-un timp scurt, acolo poate apărea indigestia.

Altfel, dacă ne trezim de dimineață și împărțim aperitivele la micul dejun, ciorba și stufatul la masa de prânz, și friptura cu cozonacul, cu pasca la masa de seară, n-avem nicio problemă. Deci, nu fiți impulsivi! Asta ar fi recomandarea.” a precizat Dr. Mihaela Bilic la FRESH by UNICA.

Vezi aici – Ce nu se mănâncă în Săptămâna Mare a Paştelui. Alimentele de post interzise în Săptămâna Patimilor

Nu rata FRESH by UNICA, astăzi, de la ora 20:00, pentru a afla de la Mihaela Bilic cum poți să slăbești fără să ții regim, de ce nu există, de fapt, detox sau diete minune, dar și multe alte mituri desființate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter