Află totul despre migrene!

De Lumea Femeilor, pe

Durerea de cap – sau cefaleea – desemnează patru tipuri de suferinţă. Înrudite, dar destul de diferite. Migrena este “sora cea rea”: dă cea mai mare bătaie de cap. Cu atât mai mult cu cât este înconjurată de tot soiul de “superstiţii”. Cum ar fi…

Migrena nu are leac

FALS. Poate că medicina nu este încă în măsură să “rezolve definitiv” problema crizelor de migrenă. Dar medicaţia existentă în acest moment ţine sub control 70-80% din cazuri (specialistul neurolog stabileşte, în urma consultaţiei, dacă vei lua un analgezic clasic sau un medicament folosit şi în afecţiuni neurologice – un antidepresiv, un antiepileptic – capabil să aducă în “starea de repaus” zonele cerebrale “hiperactive”. Atenţie, sute de mii de persoane se pricopsesc cu dureri de cap cronice, de pe urma excesului de analgezice luate “după ureche”!

Migrena se „moşteneşte“ din familie

ADEVĂRAT. Studiile spun că circa 70% dintre “migrenoşi” au antecedente în familie. Există, însă, şi cazuri particulare, în care crizele de migrenă au o cauză neurovasculară (ţin de un factor nervos şi se aseamănă, cumva, cu crizele epileptice): sunt precedate de aşa-numita “aură” – ai tulburări vizuale (“vezi” stele, pete etc.) sau senzitive (simţi furnicături), nu mai poţi să vorbeşti şi să te mişti normal. Altfel spus… ştii în avans că vine criza.

Femeile sunt de două ori mai afectate de migrene

ADEVĂRAT. Pentru că există o legătură strânsă între evoluţia hormonilor feminini şi crizele migrenoase, care îşi fac apariţia, de multe ori, la vârsta pubertăţii; ne otrăvesc viaţa în perioada menstruaţiei şi ne mai lasă în pace doar în timpul sarcinii sau după menopauză. Dar, atenţie!, toate aceste modificări hormonale sunt “doar” factori ce declanşează crizele, iar nu cauza lor propriu-zisă.

Migrena are cauze psihologice: supărare, stres…

FALS. Stresul, contrarietăţile, anxietatea favorizează uneori (nu în toate cazurile) declanşarea crizei. Dar sunt factori favorizanţi şi/sau agravanţi ai migrenelor, iar nu cauze ale ei!

Medicina alternativă nu dă rezultate în migrene

FALS. Acupunctura şi homeopatia nu au convins deocamdată. Dar studiile medicale au probat eficienţa metodelor de relaxare, a hipnozei şi a terapiilor comportamentale şi cognitive (aşa cum este biofeedbackul – o tehnică prin care învăţăm să stăpânim diferitele funcţii ale corpului).

Migrena şi „familia” ei

Există patru tipuri mari de cefalee (durere de cap): migrena, cefaleea de tensiune, cefaleea trigemino-automatică, cefaleea circumstanţială (apare după efort, tuse, sex etc.). Cele mai frecvente sunt:
– migrena: durerea unilaterală (în partea dreaptă), pulsatilă, violentă; durează între 20 de minute şi 72 de ore; este însoţită de tulburări digestive, stări de greaţă şi vomismente, foto sau fonofobie, aură (imagini vizuale, furnicături, tulburări de vorbire şi de mişcare).
– cefaleea de tensiune: durere bilaterală (difuză), senzaţie de apăsare, constricţie (parcă te apasă ceva pe creier, parcă ai avea capul prins într-o menghină), durează între 30 de minute şi o săptămână; este însoţită uneori de foto sau fonofobie.
Tu ai avut vreodată migrene?
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter