Cum ne poate schimba viața o migrenă. „Există un risc mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral și tulburări psihice”

De Simona Tudorache, pe Ultimul update Luni, 27 februarie 2023, 15:41

Ai tot timpul migrene și nu își poți duce la îndeplinire sarcinile zilnice? Simptomele cu care te lupți pot avea la bază anumite cauze. Ba mai mult, pot fi mai apăsătoare în perioada ciclului menstrual sau dacă iei contraceptive.

Migrena este întâlnită mai frecvent la persoanele de sex feminin. Statisticile arată că o femeie din 5 femei se confruntă această afecțune, pe când, în rândul bărbaților, doar unul din 15 acuză astfel de probleme.

Migrena: cum își face simțită prezența

Medicul de familie Laura Panait face pentru UNICA.RO tabloul complet al acestei afecțiuni.

“Migrena este de fapt o durere de cap cu anumite caracteristici care o deosebesc de o cefalee (durere de cap simplă).

Caracteristicile ei frecvent întâlnite sunt legate de:

Tipul durerii: durere pulsatilă;

Localizare: cel mai frecvent cuprinde doar o regiune a capului (o parte a capului);

Durata: în funcție de mecanismul determinant: câteva minute până la câteva zile;

Simptome și semne: greață, vărsături, diaree, sensibilitate la lumină , zgomote, tulburări de vorbire, amorțeli la nivelul membrelor superioare, sensibiltate la atingerea scalpului, slăbiciune musculară etc”, spune Dr. Laura Panait, medic de familie cu competență în ultrasonografie computerizată, pentru UNICA.RO.

De ce apar migrenele

Cauzele migrenelor nu sunt pe deplin elucidate, dar sunt mai multe ipoteze. Printre cele mai discutate sunt:

  • Genetica/moștenirea;
  • Afectarea nervului trigemen când sunt modificări în trunchiul cerebral;
  • Modificări chimice – în acest caz cel mai frecvent se discută de scăderea nivelului de serotonină;
  • Anumiți factori de mediu;

„Pe lângă aceste cauze sunt descriși și factorii declanșatori. Printre cei mai frecvent întâlniți se numără: fluctuațiile de estrogen și progesteron la femei, stresul, efortul fizic în exces, deshidratarea, zgomotele intense, temperaturile extreme, fluctuațiile de temperatură, anumite alimente (ex. ciocolata)”, adaugă specialistul.

 Dr. Laura Panait

Migrenele: ce complicații pot apărea

„Nu putem spune că migrenele reprezintă modul de debut al anumitor boli. În funcție de mecanismul de producere putem vorbi de mecanisme patologice (afectare de nerv ) de exemplu, și până la condiții fiziologice (sindromul premenstrual).

Da, pacienții cu migrene au un risc mai mare de a dezvolta un accident vascular cerebral și tulburări psihice (depresie, anxietate, atacuri de panică etc). Așadar, trebuie să le acordăm atenție și să ne prezentăm la un consult medical cât mai curând”, explică medicul, de la Clinica AS, pentru UNICA.RO.

Migrenele: cum le putem combate

Unul din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știe pacientul diagnosticat cu migrenă este că trebuie să țină un jurnal al episoadelor, în care să noteze momentul debutului (data, ora), activitatea pe care o făcea în timpul episodului, durata, simptomele însoțitoare, eventual semnele care anunță apariția acestor migrene, medicamentele la care cedează durerea.

„Având aceste informații, pacientul poate interveni acolo unde este cazul asupra factorilor declanșatori prin evitarea unui aliment care bănuiește că ar influența apariția migrenei, evitarea temperaturilor extreme, a zgomotelor puternice sau a oricăror alți factori care pot reprezenta cauza acestei probleme.

Un stil de viață sănătos, alimentația, practicarea sportului și menținerea echilibrului psihic sunt, alături de tratamentul medicamentos, factori foarte importanți”, mai spune specialistul.

Migrenele: care poate fi tratamentul

Tratamentul corect este stabilit de medicul neurolog în funcție de mecanismul de producere al migrenelor, de intensitatea lor, frecvența și durata episoadelor, simptomele ce le însoțesc (greață, vărsături, dureri musculare, amorțeli etc). Astfel se stabilește medicația pentru episodul acut, dar și un tratament de întreținere.

„Medicamentele folosite pot fi:

Analgezice;

Antiepileptice și antidepresive;

Blocante ale canalelor de calciu;

Antiemetice”.

Sunt femeile mai afectate?

„Într-adevăr, migrena este întâlnită mai frecvent la persoanele de sex feminin. Femeile având un număr mai mare de receptori hormonali comparativ cu bărbații, au o captare mai mare a serotoninei, aceasta din urmă fiind responsabilă de unul dintre mecanismele care produc migrenele.

Eliberarea de serotonină poate fi determinată de mai mulți factori:

Factori alimentari – cum ar fi ciocolata, brânza.

Factori senzoriali – precum lumina puternică și/sau intermitentă (cum este cea de la club) sau mirosurile intense.

Factori de stres –  de exemplu: modificarea rutinei zilnice, furia, depresia”.

Legătura dintre migrene și contraceptive

„La femei, migrena poate apărea și datorită modificărilor hormonale din perioada ciclului menstrual, așa zisele migrene hormonale care încep cu două zile înainte de menstruație și trec după o zi sau două postmenstrual. De asemenea, ele pot să își facă simțită prezența și la cele care urmează un tratament cu contraceptive.

Orice durere de cap care apare în mod constant, cu o anumită regularitate, care își schimbă caracterul, adică intensitatea și mai ales dacă este însoțită de fenomenele descrise mai sus sau de: sângerări nazale, modificări de vedere precum diminuarea acuității vizuale, nu mai vedem clar sau vedem imagini dublate, simțim o slăbiciune musculară sau din contră, avem un tonus muscular crescut, ne scade puterea de concentrare, pierdem în greutate, toate aceste simptome trebuie tratate cu maximă seriozitate”, mai spune Dr. Laura Panait pentru UNICA. Ro.

Migrena: cum alegem specialitatea la care ne prezentăm

Pacientul trebuie să se prezinte la medicul generalist pentru a afla la ce specialitate trebuie să ajungă prima dată. În funcție de evaluarea sa, acesta va fi îndreptat către:

  • Cardiologie – dacă durerile de cap sunt date de tensiunea arterială crescută.
  • Neurologie – pentru migrene.
  • Neurochirurgie – în cazul în care se constată că cefaleea, (durerea) este dată de formațiuni / tumori benigne sau maligne la nivelul capului.
  • Oftalmologie – dacă medicul conclude că durerile de cap sunt cauzate de tulburări de vedere, acestea dispar după ce pacientul primește o corecție optică, adică ochelari.

„Recomand pacienților să fie atenți la simptomele lor, să meargă la medic încă de la primele semne sau simptome care apar. „Doctor Google” nu ne rezolvă problemele de sănătate corect, eficient și pe termen lung. De asemenea, să nu ignorăm stresul de zi cu zi. Suntem ființe diferite și facem față diferit provocărilor zilnice. Optimismul și starea de bine sunt aliați de nădejde pentru o viață frumoasă”, susține specialistul.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter