Cât de eficiente erau de fapt măștile textile, acum interzise în școli, în protecția anti-COVID-19

De Unica.ro, pe

Măștile de protecție sunt în continuare obligatorii și în noul an școlar, care va începe pe 13 septembrie. Dar spre deosebire de anul școlar precedent, măștile textile vor fi interzise. Cât de eficiente erau de fapt măștile textile?

Elevii vor avea obligația să poarte măști de uz medical, după cum a anunțat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă.

„Referitor la măsurile de protecție, se menține obligația purtării măștii în spațiile închise”, a explicat Ioana Mihăilă. „În spațiile deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a noului an școlar, pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerări de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică”.

Ea a mai adăugat: „Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților și facultăților, trebuie să fie măști de uz medical. Deci nu se mai permite utilizarea măștilor textile”.

Un studiu arată că măștile textile nu erau prea eficiente în prevenirea răspândirii infecțiilor. Mai exact, felul în care acestea rețin umezeală, mecanismele slabe de filtrare și tendința oamenilor de a le refolosi pe perioade lungi de timp scad din eficiența lor, prin comparație cu măștile chirurgicale.

Citește și: Ce spune Raed Arafat despre un posibil lockdown: „Asta cred că va fi din nou abordarea noastră”

Citește și: Elevii și studenții nu vor avea voie la cursuri cu măști textile anti-COVID-19

Citește și: Valul 4 al pandemiei de COVID-19: Prima localitate din România în care se impun restricții dure

Citește și: Strategia Suediei de gestionare a pandemiei a eșuat: „Au subestimat mortalitatea extraordinar”

De asemenea un studiu din 2013 realizat pe 21 de voluntari a arătat că măștile de uz medical sunt de două ori mai eficiente în a filtra particule decât măștile textile.

Noul an școlar va începe pe 13 septembrie. Oficialii au schimbat măsurile, astfel încât cele mai multe ore să se poată desfășura cu prezență fizică, în bănci. Orele se vor muta în mediul online abia atunci când rata de infectare dintr-o localitate va depăși pragul de 6 cazuri la 1.000 de locuitori.

Dacă rata de 6 la 1.000 va fi depășită, elevii vor trece „în învățământ online integral sau sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a continua învățământul față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile”, conform Ioanei Mihăilă.

Între timp, situația epidemiologică din România este mai rea în fiecare zi. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 782 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar numărul pacienților internați la terapie intensivă a ajuns marți la 205 – în creștere față de ziua de dinainte. De asemenea, 14 persoane infectate cu COVID-19 au murit, conform datelor date de Grupul de Comunicare Strategică.

De la începutul campaniei de vaccinare, în țara noastră au fost imunizate anti-COVID-19 5.187.862 de persoane cu prima doză, iar 5.064.546 cu schema completă.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter