Mărturiile cutremurătoare ale asistentelor medicale din Italia: „Îmi este și mie frică […] să merg la muncă”

De Bianca Prangate, pe Ultimul update Vineri, 20 martie 2020, 19:51
În momentul de față, Italia este țara europeană cea mai puternic afectată de pandemia de coronavirus. Asistentele medicale din Italia au împărtășit experiențele lor din primul front de luptă cu boala.

Echipele de personal medical din Italia muncesc zi și noapte pentru a salva pacienții bolnavi de COVID-19 în stare critică și a-i menține departe de orice pericol pe cei care au forme moderate ale bolii.

Mai jos se află cele mai impresionante mesaje ale asistentelor medicale din Italia, care ne amintesc că în această perioadă trebuie să stăm cât mai mult acasă, pentru a încetini răspândirea virusului.

Asistentă medicală din Milano: „Noi, tinerii, nu suntem imuni la coronavirus”

Alessia Bonari este asistentă medicală la un spital din Milano, Italia, și a postat pe profilul ei de Instagram o fotografie cutremurătoare, cu urmele lăsate de echipamentul de protecție, însoțită de un mesaj deosebit de puternic:

„Sunt asistentă și în momentul de față mă confrunt cu această urgență medicală. Îmi este și mie frică, dar nu să merg la cumpărături, ci să merg la muncă. Îmi este frică pentru că masca s-ar putea să nu acopere cum trebuie fața, sau că m-am atins din greșeală cu mănuși murdare, sau că poate lentilele ochelarilor nu îmi acoperă complet ochii și ceva a trecut de ele.

Sunt obozită fizic pentru că dispozitivele de protecție sunt proaste, costumul de laborator te face să transpiri și odată îmbrăcat, nu mai pot merge la baie sau să beau ceva pentru șase ore. Sunt obosită psihologic, la fel ca toți colegii mei care au fost în aceeași situație de câteva săptămâni, dar asta nu ne va opri din a ne face treaba, așa cum am făcut-o mereu.

Citește și: Când va fi apogeul epidemiei de coronavirus

Voi continua să am grijă de pacienții mei, pentru că sunt îndrăgostită de job-ul meu. Cer oricui citește această postare  să nu invalideze efortul pe care îl facem, să fie altruiști, să stea acasă și astfel să îi protejeze pe cei care sunt cei mai fragili.

Noi, tinerii, nu suntem imuni la coronavirus, și noi ne putem îmbolnăvi, sau mai rău, te putem îmbolnăvi pe tine. Nu îmi permit luxul de a merge înapoi la casa mea în carantină, trebuie să merg la muncă și să îmi fac treaba. Făceți-o și voi pe a voastră, vă rog frumos”.

Asistentă medicală din Genova: „Fiți asociali până trece valul”

Angelica Coroiu este asistentă medicală stabilită în Italia de 16 ani, care lucrează într-un spital public universitar de 12 ani. Ea a postat pe pagina ei de Facebook un mesaj dur, dar care arată realitate epidemiei din Italia:

Da…este o situatie nemaiîntâlnită până acum, greu de admis si puțin spus critică… Este greu de susținut in termeni de sacrificiu si de riscuri pentru sănătatea noastră si a celor din jurul nostru si de o încărcătura psihologică si emoțională greu de descris in cuvinte… Si in stare de necesitate s-au impus măsuri de necesitate: s-au închis diverse secții pentru a le destina exclusiv bolnavilor de Covid 19 iar personalul a fost evident redistribuit…s-au sistat intervențiile chirurgicale de elecție pentru a recupera ventilatoarele…s-au redeschis vechi secții de terapie intensiva (celelalte fiind deja ocupate in doar câteva zile)cu personal chemat de la pensie,s-au blocat concediile,s-au făcut angajări pe banda rulantă de personal care s-a laureat anticipat la foc automat…s-au angajat medici stagiari anestezisti si s-au achiziționat zeci de ventilatoare pentru că nu se acoperea necesarul de pacienți care necesitau ventilație mecanică…Au fost puși in carantină medici si asistenți care-au lucrat non stop zile si nopti la rând chiar si o săptămâna …si exemplele ar putea continua!


[…]. Se lucrează greu,in condiții de stres major ca să nu mai vorbim de necesitatea si obligativitatea utilizării dispozitivelor de protecție individuală care sunt deja foarte putine.Asa că ,,alegi” să nu bei si să nu mănânci ore întregi, de multe ori o tură întreagă pentru a nu avea necesitați fiziologice.Este trist s-auzi zilnic că sunt colegi (medici si asistenți ) infectați dintre care mulți izolati la domiciliu sau mai rău intubați si in condiții critice…E si mai trist s-auzi că mor zilnic persoane tinere fără patologii pregrese si nu doar bătrâni cu alte tare supraadăugate cum se spunea initial…

Citește și: Vedete din România care s-au implicat în lupta împotriva noului coronavirus

[…] dacă s-au luat măsuri de criză vă rog să le respectați!!! Mamelor …dacă s-au închis școlile nu vă duceți copiii la mall sau in parcuri, nu-i lăsați sa se joace in grupuri! Nu lăsați tinerii in discoteci sau baruri! Ieșiți din case doar dacă aveți necesități reale…mergeti strict la farmacie sau la supermarket si atât! Fiți asociali până trece valul, nu vă îmbrățișați, nu dați măna unii cu alții că veți avea timp după ce trece totul… Evitați locurile aglomerate pentru a limita numărul de persoane infectate!

In puține cuvinte…OAMENI BUNI, STAȚI ACASĂ!!!”

Asistentă medicală din Treviglio: „Familiile nu-i mai văd, aud doar o voce necunoscută la telefon care le spune care este evoluția pacientului ”

Un reporter de la mediaset.it a filmat mai multe cadre dintr-un spital italian și a luat interviuri personalului medical. O asistentă medicală i-a relatat îndurerată despre situația bolnavilor de COVID-19, după cum arată Digi 24:

„E dramatic, mai ales dacă starea lor nu se îmbunătățește. Familiile nu-i mai văd, aud doar o voce necunoscută la telefon care le spune care este evoluția pacientului și, uneori, cum s-a întâmplat noaptea trecută, în plină noapte, trebuie să-i suni să le spui: Pacientul a murit. Și asta înseamnă că nu vor vedea nici măcar corpul.

Aceste persoane și-au văzut rudele ieșind din casă în palton, cu cheile în buzunar, cu telefonul. Și apoi vor găsi un sicriu sigilat, este singurul lucru pe care îl vor mai vedea.

Cer o binecuvântare religioasă și noi încercăm să le-o oferim, dar fără să lăsăm preotul înăuntru. Ultima dată preotul a venit și l-am ținut la ușă.

Citește și: Fotografiile care îți arată că în mijlocul pandemiei de coronavirus nu ne-am pierdut umanitatea

Este greu să le explici că nu-i mai pot vedea. Deci, este teribil când cineva îți spune să-l iei în brațe din partea lui. Sunt cu adevărat lucruri grele”.

Foto – Facebook/Instagram/123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter