Alimente verzi care îţi dau energie

De Libertatea pentru femei, pe

După o iarnă în care am dus lipsă de trufandale, natura ne oferă acum o varietate de alimente verzi care să ne ajute la detoxifiere. Aflăm de la dr. farmacist Ovidiu Bojor ce calități terapeutice au verdețurile care se găsesc din belșug în acest anotimp.

Spanacul, important cu cura de primăvară

Spanacul este un excelent remineralizant, laxativ și depurativ. Este un util antianemic recomandat pentru convalescenți și în hemoragii. Acționează ca activator al secreției pancreasului. Este și tonic cardiac și are efect hipotensiv. Favorizează creșterea copiilor. Este contraindicat în artrite, reumatism, gută și pietre la rinichi. Se consumă ca atare în salate sau gătit. Se evită încălzirea în exces. În astenii fizice și depresii, este bine să se bea un pahar de suc proaspăt de spanac în fiecare dimineață. Semințele au un bun efect laxativ. Se face o infuzie din două lingurițe de semințe de spanac la o cană cu apă. Se bea la nevoie.

Urzica, efect antianemic

Urzica are recomandări variate și este considerată a fi pe lângă aliment, un veritabil medicament. Stimulează secrețiile gastrice, intestinale și pancreatice. Are un conținut ridicat de clorofilă, fier și vitamina C. Accelerează generarea de hematii și este de real folos în anemii. Frunzele foarte tinere se opăresc și se pot consuma sub formă de salată împreună cu frunze de păpădie și salată verde, cu puțin ulei și lămâie. Se poate face și suc. Se bea amestecat cu apă (o parte suc de urzică, cinci părți apă). Se beau zilnic 80-100 ml. Se poate face și infuzie din frunze uscate din una-două linguri la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi.

Loboda, sursă de vitamine

Loboda de grădină este o plantă diuretic-depurativă, remineralizantă și vitaminizantă. Este cu precădere recomandată în afecțiuni ale ficatului, rinichilor și ginecologice. Se consumă ca atare sau în preparate culinare. Se întrebuințează sub formă de salată din frunze tinere, pentru aportul de vitamina C și de minerale. Semințele au efect vomitiv și purgativ.

Măcrişul şi ştevia, pline de minerale

Măcrișul și ștevia au proprietăți depurative, diuretice, ușor laxative, tonice și mineralizante. Au un conținut ridicat în vitamina C, calciu, potasiu, fier și magneziu. Chiar dacă sunt atât de bune, au și contraindicații: ulcerul, gastrita hiperacidă, colicile renale și pietrele la rinichi. Se pot consuma ca atare, sub formă de salate sau în preparate culinare. Se poate face și o infuzie din 20-30 g de frunze la un litru de apă. Au un bun efect și în uz extern, în abcese și furuncule, pe care le ajută să se matureze. Se pun cataplasme calde cu frunze de ștevie sau măcriș și un volum egal de untură.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter