Litotriţia te scapă de pietrele la rinichi fără durere

De Erika Chivu, pe

Dacă ai pietre la rinichi poţi să scapi de ele mai uşor după ce sunt sparte prin litotriţie, un tratament relativ uşor, care te poate scăpa de dureri crunte.
Chiar dacă pare o problemă banală în comparaţie cu alte afecţiuni mai grave, litiaza renală – pietrele la rinichi – a devenit o problemă de sănătate foarte importantă, mai ales în ţările dezvoltate. „Din cauza alimentaţiei şi a stilului de viaţă”, explică dr. Nicoleta Carastoian, medic primar nefrologie, de la clinica Gral Medical.

Dureri mai mari decât la naştere

 
Din păcate, litiaza renală nu dă întotdeuna simptome şi poate rămâne nedescoperită pentru mult timp. Poţi află că ai pietre la rinichi doar dacă faci analize specifice: ecografii, urografii, analize de laborator. Dacă nu, vei şti cu siguranţă că ceva e în neregulă atunci când se declanşează colica renală, adică începe eliminarea unei pietre prin tractul urinar.

Durerile, mai puternice decât cele ale naşterii, după spusele femeilor, încep „într-o parte” sau în zona spatelui, sub coaste, şi radiază către abdomenul inferior şi zona inghinală.

Dacă ai avut norocul să descoperi din timp că ai pietre la rinichi, poţi evita o asemenea criză. Tratamentul este relativ simplu şi succesul este garantat.

Litotriţia nu presupune bisturiu sau internare

Litotriţia extracorporeală cu unde de şoc (EWSL) constă în spargerea calculilor renali cu ajutorul unui aparat special ce emite unde de şoc. Dr. Carastoian ne-a explicat procedura: „După ce s-a reperat rinichiul şi calculul (prin ecografie), se începe tirul undelor specifice, care sparg calculul cu o anumită cadenţă. Pe toată durata tratamentului, fragmentarea este urmărită ecografic. După încheierea procedurii, pacientul rămâne în repaus doua ore”.

EWSL nu necesită bisturiu sau internare, nu este o procedură invazivă, iar după ea îţi revii rapid. În general, este nevoie de două sau trei şedinte pentru a scăpa de un calcul renal.

Scopul tratamentului este ca piatra să fie spartă în bucăţi mai mici, care vor fi eliminate mai uşor. Medicul îţi va explica ce ai de făcut pentru a facilita eliminarea lor. Însă nu se termină totul aici. Pentru un tratament „ca la carte” trebuie să recuperezi pietrele eliminate, iar la 10-14 zile de la intervenţie trebuie să revii la clinică pentru alte analize: sânge, sumar de urină, urocultură, ecografii. Medicii vor analiza piatra pe care ai eliminat-o şi vor stabili de ce tip este.

În funcţie de asta ţi se recomandă tratamente sau măsuri profilactice, pentru că litiaza renală nu este o boală în sine, ci mai degrabă un simptom al unei boli sau o urmare a unui mod de viaţă mai puţin sănătos. Dacă nu dispare cauza ei, litiaza va reveni cu siguranţă.

Litotriţia se recomandă atunci când calculii au un diametru mai mare de 7-8 milimetri, dar mai mic de 2 centimetri. Cei care au un singur rinichi pot face EWSL doar pentru calculii de maxim un centimetru. Dacă poţi sau nu să beneficiezi de acest tratament, depinde şi de natura calculilor, dar şi de localizarea lor. În funcţie de rezultatele analizelor, medicul nefrolog îţi va spune dacă te „încadrezi” sau nu, dar îţi va explica şi cum trebuie să te pregăteşti pentru EWSL.

Dacă ai trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist, poţi face tratamentul complet prin litotriţie cu 200 lei (preţul include analizele şi intervenţia în sine), la clinica Gral Medical.

De ce faci pietre la rinichi

Ce sunt, de fapt, aşa zisele pietre la rinichi? Nimic altceva decât aglomerări de săruri, de dimensiuni variate, de la mărimea unui grăunte de nisip pănâ la mai mulţi centimentri.

În mod normal, substanţele care alcătuiesc pietrele sunt diluate în urină. Dar când urina este foarte concentrată, sărurile minerale se cristalizează şi formează acea aglomerare care rămâne „blocată” în rinichii sau într-o altă parte a tractului urinar.

Deşi moştenirea genetică joacă rolul ei în apariţia pietrelor la rinichi, există şi factori pe care îi putem controla. În general, este vorba de deshidratare, alimentaţia bogată în proteine şi săracă în fibre, sedentarism, infecţii urinare. „Băuturile acidulate, ciocolata şi cafeaua pot duce la formarea de pietre la rinichi”, ne avertizează dr. Nicoleta Carastoian.

Restul cauzelor depind de tipul pietrei, pentru că există mai multe feluri. „Litiazele fosfocalcice pot fi agravate de consumul de proteine (carne, soia, ciuperci). Litiaza urică se formează din cauza consumului de carne de animal tânăr, icre sau sparanghel”, explică specialistul.

Dacă ai făcut o dată litiază renală, ai mari şanse să se repete istoria şi pe viitor, însă poţi evita acest lucru printr-o alimentaţie corectă şi mai multă mişcare.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter