Leacuri pentru intestinul iritabil

De Libertatea pentru femei, pe

Suferi de balonări frecvente? De diaree sau constipaţie? Stomacul îţi face probleme mai ales în perioadele stresante? Ai putea suferi de sindromul intestinului iritabil. Regimul alimentar și ceaiurile calde te vor ajuta să scapi de probleme.

Căldura înlătură durerile

Căldura, sub orice formă ar fi – buiote cu apă caldă, ceaiuri, băi calde – te ajută să scapi de inflamaţiile intestinale. Dintre ceaiuri, cel de gălbenele îţi va calma crampele. Se face o infuzie din două linguriţe cu vârf de floare uscată la 300 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduţ de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă. Poţi face și o infuzie mai concentrată, din patru linguri de flori la 200 ml apă. Din această licoare se iau doar trei linguri pe zi. Menta ajută la îmbunătăţirea digestiei și, după cum știi, este foarte eficientă în cazul diareei. Pe lângă ceaiul de mentă, o poţi adăuga sub formă de frunze proaspete în mâncare. Îi va da un gust bun și va preveni problemele la stomac.

Mușeţel și salcâm, împotriva colicilor

Mușeţelul calmează durerile de burtă și reduce inflamaţiile de orice fel. Infuzia (una două linguriţe de flori la 200 ml apă clocotită) calmează spasmele mușchilor stomacului și colicile. Dacă ai mai mult timp la dispoziţie, poţi prepara un macerat care păstrează mai bine principiile active ale plantei: una-două linguriţe de flori se lasă într-o jumătate de ceașcă de apă rece timp de 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară lichidul și se pune deoparte. Peste florile rămase, se toarnă jumătate de ceașcă de apă clocotită și se lasă să stea timp de 15 minute. Se strecoară și se amestecă ambele lichide. Ceaiul din flori de salcâm calmează durerile de burtă. Se prepară după cum urmează: o linguriţă de flori mărunţite se pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă 10 minute, după care se strecoară. Toată cantitatea se consumă în trei reprize, după mesele principale.De multe ori, dacă nu se găsește vreo cauză clară a problemelor intestinului, acestea pot fi pe fond nervos și, de aceea, ca să scapi de neplăceri, trebuie înlăturat stresul.

Lavanda și roiniţa sunt adevărate calmante naturale. Pentru a face ceai de lavandă se infuzează o linguriţă de plantă în 200 ml de apă. Se bea o cană cu ceai după masă. Dacă vei conduce autovehicule, bea ceai de lavandă doar seara, la culcare. Mai poţi folosi câteva picături de ulei de lavandă în apa de baie sau în lampa de aromaterapie în camera în care dormi. Frunzele de roiniţă au un gust dulce acrișor foarte plăcut, așa că pot fi adăugate în salate de fructe, la vinuri și în sucuri, iar ceaiul de roiniţă poate fi băut ca răcoritoare. Se poate face macerat la rece, dintr o lingură cu plantă la 250 ml de apă. Se lasă timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol.
Se pot bea până la trei căni de macerat pe zi cu 30 de minute înainte de mesele principale. Infuzia de roiniţă se prepară după cum urmează: se adaugă o lingură de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se lasă să stea acoperită timp de 30 de minute. Se strecoară și se bea înainte de masă. Are efecte calmante și antispastice.

Evită produsele iritante

Nu există un regim special împotriva sindromului de intestin iritabil, dar fiecare pacient își dă seama ce anume îi face probleme și ce nu. Varza, fasolea și anumite tipuri de mazăre provoacă adesea balonări și crampe. Se mai recomandă evitarea consumului de grăsimi, a cafelei sau a produselor care conţin cafeină. Totodată, dacă ai probele cu diareea, este bine să mănânci mai puţine produse lactate, fructe și îndulcitori artificiali. Dacă ești fumătoare, este indicat să te lași și pentru că acest obicei poate crea probleme în plus. Pe de altă parte, exerciţiile fizice regulate reglează tranzitul intestinal. Cele mai recomandate sunt înotul și alergarea. Chiar dacă nu ai posibilitatea practicării unui sport, încearcă să mergi pe jos 30 de minute zilnic.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter