Lavanda – 20 de utilizări și curiozități uimitoare ale acestei plante miraculoase

De Alina Serea, pe Ultimul update Vineri, 21 octombrie 2022, 10:52
Lavanda este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile terapeutice și beneficiile aduse sănătății. În plus, levănțica este un odorizant natural puternic ce ține insectele la distanță. 

Numită și levănțica sau lavandula angustifolia, așa cum este denumirea științifică, lavanda este originară din regiunea mediteraneeană și poate atinge înălţimea de 30-60 cm. Florile de lavandă sunt cunoscute atât pentru frumusețea și parfumul lor, dar și pentru proprietățile și beneficiile pe care le au.

Cuprins

Lavanda – proprietăți, beneficii și utilizări

Cu mii de ani în urmă, grecii şi romanii se îmbăiau în apă cu lavandă, pentru că o considerau plantă sacră, cu multiple beneficii pentru sănătate. Regina Cleopatra o folosea frecvent considerând-o unul dintre cele mai scumpe parfumuri.

Regina Elisabeta I a Angliei prefera, de asemenea parfumul de lavandă bea zilnic ceai de lavandă pentru a ameliora durerile de cap.

Pe de altă parte, regina Victoria a Angliei avea în fiecare cameră şi printre haine rămurele de lavandă proaspătă care să păstreze mirosul plăcut şi relaxant specific.

  • Florile de lavandă sunt utilizate de cele mai multe ori ca odorizant, dar și împotriva insectelor, în special împotriva moliilor. Dincolo de asta însă, lavanda este o extraordinară plantă medicinală.
  • Lavanda este folosită în fitoterapie, aceasta având proprietăți calmante, diuretice, antiseptice și cicatrizante. Ba, mai mult, uleiul de lavandă are proprietatea de a normaliza funcţia cardiacă.
  • Lavanda ajută organismul să se adapteze la stres sau la anumite dezechilibre. Este de un real ajutor pentru relaxare și ajută foarte mult la instalarea somnului.
  • Preparatele pe bază de levănțică sunt indicate în neurastenie, surmenaj, stări de iritabilitate nervoasă, dureri de cap și chiar depresie.
  • Lavanda  ameliorează digestia, elimină flatulența și stimulează secreția biliară.
  • Se consideră că poate fi benefică în unele tipuri de astm.
  • Renumitul ulei esențial de lavandă are acțiune sedativă, relaxantă muscular, antiinflamatoare, analgezică, cicatrizantă, scade tensiunea sangvină
  • Reduce manifestările stresului.
  • Lavanda se foloseşte și la baie, în scop terapeutic pentru tratarea problemelor circulatorii.
  • Ameliorează durerile musculare și menstruale. Adaugă câteva picături de ulei de levănțica în crema cu care te dai pentru a scăpa de durerile musculare. Levănțica are proprietăți antiinflamatorii.
  • Aromaterapie cu lavandă – Usucă flori de lavandă și pune-le în vaze sau coșulețe peste tot în casă. Din când în când, întoarce-le de pe o parte pe altă pentru a împrospăta mirosul
  • Reduce problemele pielii – Folosește compresii cu infuzie de lavandă pe zonele afectate și vei observa calmarea lor.
  • Elimină mătreața -Folosește 20 de picături de tinctură de lavandă puse în două linguri de ulei de măsline. Încălzește amestecul puțin apoi masează-l ușor pe scalp și pe părul umed. Pune o masca pentru dus și lasă să acționeze o oră. Apoi clătește.
  • Lavanda este folosită atât că plantă de decor în gastronomie, cât și că ingredient principal în șerbeturi sau înghețată.
  • Siropul de lavandă echilibrează glicemia
  • Grație proprietăților sale de calmare, lavandă poate fi utilizată în tratamentul anxietății și agitației, atâta timp cât nu luați un tratament medicamentos pentru tratarea depresiei sau anxietății.
  • Siropul de lavandă reduce semnificativ migrenele
  • Există studii care au dovedit faptul că levănțica poate avea efect antifungic, distrugând membrană celulelor fungice.

Îți recomandăm și:

Catina – beneficii. La ce se folosește această plantă

Preparate pe bază de lavandă și beneficiile lor

Sirop de lavandă

Siropul de lavandă reduce stresul și reglează somnul, este benefic pentru susţinerea memoriei şi a funcţiilor generale cognitive. Siropul de lavandă este de ajutor şi ca expectorant, echilibrează glicemia și reduce migrenele.

Cum se prepară sirop de lavanda

  • 400 grame de flori proaspete de lavandă,
  • 1,2 l de apă,
  • sucul de la o jumătate de lămâie
  • 300 grame de miere.

Aduceți apa la punctul de fierbere și apoi turnați-o peste florile de lavandă. Stoarceţi după aceea jumătatea de lămâie peste conţinut şi lăsaţi la macerat timp de minimum 12 ore. Următorul pas este de a filtra maceratul şi de a îl pune la fiert timp de 10 minute. Se opreşte apoi focul, se adaugă mierea, se lasă siropul la temperatura camerei timp de cel puţin o jumătate de oră şi apoi se toarnă cu atenţie în sticle.

Apă de lavandă

Apă de lavandă

Apă de lavandă

Apa de lavandă are ca principală utilizare calmarea pielii. Apa de lavandă este un calmant şi revigorant pentru piele, ajută la regenerarea acesteia, dar în acelaşi timp atenuează roşeaţa, arsurile solare şi iritaţiile. (Citește și: Remedii pentru arsuri solare)

Ulei de lavandă

Ulei de lavandă alaturi de ramuri de lavanda

Ulei de lavandă

Uleiul de lavandă are proprietăţi antiseptice şi antifungice, de aceea are numeroase utilizări în tratamentele pentru curăţarea şi calmarea pielii. Este recomandat în cazurile de acnee, dermatite şi neurodermatite. De asemenea, uleiul de lavandă este benefic și în cazul durerilor menstruale.  Diluaţi uleiul de lavandă în ulei de masline (3 picături la 10 picături) şi masaţi bine abdomenul inferior şi zona lombară.

Uleiul esențial de lavandă este folosit și în aromaterapie, având un efect puternic asupra sistemului nervos, fiind recomandată pentru insomnii şi apnee.

Află mai multe despre minunatul ulei de lavanda, ce utilizări și beneficii are

Lavandă uscată

Florile de lavandă uscată nu sunt doar foarte frumoase și minunate ca decor. Acestea dau un miros plăcut și relaxant în încăpere, alungă ţânţarii din casă, iar puse în săculeţi printre hainele din dulap ajută la eliminarea moliilor.

Ceai de lavandă

Ceaiul de levănțică are proprietăţi antidepresive, în timp ce uleiul este folosit ca remediu pentru problemele căilor respiratorii.Puneţi 2-3 g de flori la o cană cu apă clocotită. Lăsaţi să infuzeze timp de 5-10 minute, apoi strecuraţi. Beţi 3-4 căni pe zi, între mese.

Miere de lavandă

Mierea de lavandă este printre cele mai bune soiuri de miere din lume și are multiple proprietăți terapeutice. Miere de lavandă se obține prin polenizarea de către albine a florilor de lavandă, doar că acestea trebuie să fie de calitate. Pe lângă aceasta, există și miere infuzată de lavandă, care se obține prin încălzirea mierii cu flori de lavandă.

Cum se cultivă lavanda

Lavanda se poate cultiva toamna sau primăvara, atât timp cât pământul nu este înghețat. Solul penru cultivarea lavandei trebuie să fie de calitate, fertil și bine drenat, chiar un sol nisipos sau argilos. Lavanda poate fi cultivată atât cu butași, cât și cu semințe de lavandă, însă cei care se ocupă de marile culturi de lavandă susțin că este cel mai bine să se facă cultivarea lavandei cu butași. Asta pentru că dacă se folosesc semințe de lavandă, acestea germinează foarte greu și doar în condiții speciale de căldură și umiditate.

Lavanda se adaptează bine la aproape orice sol de grădină, iar după înrădăcinare, rezistă cu bine la secetă. Butașii se plantează într-un amestec de turbă și pământ, la o distanță de aproximativ 25 de centimtri. Este recomandat ca de pe butașii de lavandă să se elimine florile și bobocii, pentru a ajuta planta să își canalizeze toată energia pentru înrădăcinare. După cultivare, butașii au nevoie de foarte multă umiditate.

Lavanda crescută la ghivece, necesită udare regulată, de 2-5 ori pe săptămână. Cele plantate în grădină, se udă doar în primul an, din al doilea an, rezistă cu bine la secetă.

Dacă vrem să plantăm în grădină, lavanda crescută în ghivece, acest lucru se poate face atâta timp cât solul nu este înghețat, adică din aprilie până toamna târziu în octombrie.

Este indicat ca recoltarea lavandei să se facă abia după ce au înflorit, măcar jumătate dintre arbuștii de pe plantația de lavandă.

Când înflorește lavanda

Lavanda înflorește de aproximativ 2-3 ori pe an, în perioada mai-septembrie, în funcție de climă, dar și soiul de lavandă. În România, lavanda înflorește de obicei în luna iunie. De la primele flori, care apar pe la începutul lunii iunie, înflorirea va continua până când va atinge maximul, adică timp de vreo patru săptămâni.

Unde sunt culturi de lavandă, în România

Pentru a te bucura de frumusețea și parfumul lavandei nu este neapărat necesar să faci un drum până în Provence, deși, să recunoaștem, ne-am dori.

Culturi de lavandă -fetita intr-un lan de lavanda

Culturi de lavandă

În prezent,  multe culturi de lavandă se găsesc pe tot teritoriul României.  Una dintre primele plantații de lavandă din Transilvania a fost la Bonțida. Ea există și astăzi și se numește Lavanda Lola. Culturi de lavandă  se mai pot găsi și în localitatea Ceica, județul Bihor -între Oradea și Beiuș, la Zalău – în satul Fetindia, în Margina -județul Timiș, la Mădăraș – județul Mureș, în Țipărești- Prahova, dar și alte zone ale țării.

Lavanda – contraindicații

Deși este o plantă minunată, cu multe beneficii și proprietăți, lavanda poate avea și contraindicații. În primul rând, aceasta poate provoca alergii la persoanele cu istoric alergenic. Uleiul de lavandă folosit de astfel de persoane poate provoca alergii destul de grave la nivelul pielii.

În plus, în cazul în care se urmează un tratament cu medicamente depresive sau sedative, este indicat să cerecți sfatul medicului înainte de folosi și consuma orice preparate cu lavandă.

  • Cei care sunt pasionați de flori pot vedea cum se cultivă macii și cum trebuie să ai grijă de gladiole.

Îți recomandăm și:

Seminte de in – Beneficii, contraindicații și mod de administrare

Semințe de canepa – beneficii pentru organism și cum se pot consuma

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter