Jurnalista Carla Tănasie: „Doctorii au înțeles că trebuie spus adevărul. Dacă nu vorbim, nu se va schimba nimic”

De Unica.ro, pe

Jurnalista Carla Tănasie, realizatoarea campaniei „Pacient în România” de la Digi24, a vorbit despre realitatea cruntă a sistemului de sănătate din România.

Carla Tănasie a mers încă de la începutul pandemiei în secțiile ATI, cu scopul de a arăta realitatea zdrobitoare din spitale și a arăta oamenilor ce înseamnă pandemia de pe primul „front de luptă”. Ea amintește românilor cât de imprevizibil este virusul.

Ea crede că schimbările în sistemul de sănătate publică sunt posibile atunci când și politicienii se implică: „Să schimbi un întreg sistem de sănătate e nevoie de multă voință politică în primul rând. Cheia succesului acestui proiect cred că este faptul că am devenit ochii și urechile și vocea pacienților și cadrelor medicale, atunci când e nevoie. Iar în perioada de pandemie am făcut și facem tot posibilul să le arătăm oamenilor realitatea, pe care unii nu o cred nici atunci când o văd și spun că sunt imagini trucate”.

Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat jurnalista este dezinformarea. „Mi se întâmpla mult mai des, la începutul pandemiei, să primesc tot mai multe mesaje de la oameni care nu cred că imaginile din ATI sunt adevărate”, a spus ea. „Astfel de mesaje s-au rărit, dar tot există și ajung să moară oameni mulți din cauza dezinformării. Eu și echipa mea arătăm această realitate pentru a-și lua fiecare român măsurile necesare, să nu o vadă cu ochii lor, când ajung în spital. Anul trecut am intrat în fiecare săptămână în câte un spital și o voi face în continuare”.

Citește și: Lista farmaciilor din România unde se fac gratuit teste pentru COVID-19

Citește și: Medic: „Un român moare de COVID-19 la fiecare 7 minute!”

Citește și: Noi restricții în România. Masca devine din nou obligatorie în spațiile deschise

Citește și: Precizările Ministerului Sănătății despre externarea pacienților din două spitale din Capitală pentru internarea celor cu COVID-19

Interacțiunile cu medicii au impresionat-o în mod deosebit, pentru că aceștia din urmă au înțeles importanța de a vorbi despre realitățile sistemului. „În această perioadă și nu numai am avut o colaborare destul de bună cu mulți medici și manageri, pentru că interesul tuturor este să fie făcută o schimbare”, a explicat Carla Tănasie. „Am prezentat informațiile corect, indiferent de cât de grav e un subiect. Și au înțeles că trebuie spus adevărul, de noi toți. Dacă ascundem și preferăm să nu vorbim, nu se va schimba nimic”.

„Am văzut de prea multe ori ce înseamnă această boală și de aceea m-am vaccinat și cu doza 3”, a spus jurnalista. „Îi sfătuiesc pe toți să facă asta și să nu mai creadă toate informațiile false care apar, pentru că sigur nu-i va salva asta și nu ne va salva ca societate. Îi sfătuiesc să se informeze din surse sigure, să treacă din când în când prin fața spitalelor de urgență și să vadă că sunt curțile pline cu Salvări. Sunt corturi de campanie în care stau pacienții care nu mai au loc în spital. Nu cred că cineva își dorește să ajungă acolo și putem să nu ajungem dacă ne informăm corect”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter