Jocurile video – bune sau rele pentru psihic?

De Erika Chivu, pe

Jocurile video au şi efecte pozitive

Chiar dacă pare greu de crezut, chiar şi jocurile cele mai violente au beneficiile lor pentru că necesită anumite abilităţi: coordonarea mişcărilor, orientare în spaţiu, dexteritate, un timp de reacţie cât mai scăzut, etc. Cine nu le are le poate dobândi cu uşurinţă, dacă perseverează, iar aceste calităţi sunt de ajutor şi în viaţa reală.

Copiii care îşi petrec câteva ore pe săptămână la calculator învaţă să rezolve probleme şi să gândească rapid, sa persevereze, să facă estimări, să recunoască anumite tipare. Ei îşi cultivă memoria, răbdarea, spiritul de echipă. Multe dintre aceste abilităţi sunt abstracte şi mai greu pot fi învăţate fără practică.

Nu toţi cei care se joacă pe calculator sunt singuratici sau retraşi. Anumite tipuri de jocuri îi învaţă pe copii cum să lege prietenii şi cum să le întreţină. Ba, mai mult, pot reprezenta o legătură între părinte şi copil, dacă cei doi se joacă împreună.
 

Jocurile video, bune sau rele?

Până la urmă, jocurile sunt bune sau rele? Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple. Aproape toate jocurile au o parte bună şi una rea. Care dintre ele primează depinde de fiecare individ în parte.

Mai greu este în cazul copiilor şi adolescenţilor care nu au maturitatea necesară pentru a face diferenţa între lumea reala şi cea virtuală, nu ştiu când să se oprească şi nu se pot abţine de la a juca un joc, chiar dacă, la început, sunt socaţi de ceea ce văd în el.

Aici ar trebui să intre în scenă părinţii, care să înţeleagă, în primul rând, că nu poţi ţine un copil departe de jocul preferat sau de jocuri, în general. Aici este una dintre greşelile cele mai frecvente ale părinţilor: ei încearcă să le interzică adolescenţilor jocurile când, de fapt, ar trebui să le înţeleagă pasiunea şi să discute cu ei despre jocurile preferate, chiar să le joace împreună.

Copiii de astăzi nu mai aşteaptă de la părinţi să le cumpere jocurile. Întotdeauna ei găsesc modalităţi de a-şi procura un joc, dacă şi-l doresc cu adevarat şi, cum părinţii nu se pricep întotdeauna la calculatoare, a interzice un anumit program nu este o soluţie. Ba din contră!

Mai degrabă, un părinte responsabil alege împreună cu copilul jocurile potrivite şi dicută cu el despre sentimentele şi gândurile pe care i le provoacă imaginile văzute.  Bineînţeles că majoritatea copiilor au nevoie şi de reguli privind timpul pe care îl pot petrece la calculator.

Foto: Shutterstock 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter