Răspunsurile unui stomatolog la top cinci întrebări despre igiena orală a copiilor

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 09 martie 2022, 17:39

Igiena orală a copiilor este o prioritate, chiar și atunci când ei plâng și insistă că nu le place să se spele pe dinți.

Dr. Anca Stănescu, medic stomatolog, cu competență în pedodonție, ne-a dezvăluit care sunt cele cinci întrebări și nelămuriri care apar cel mai des când vine vorba de igiena orală a copiilor, dar și care sunt răspunsurile, din perspectiva ei de expert.

Răspunsurile unui stomatolog la top cinci întrebări despre igiena orală a copiilor
Dr. Anca Stănescu

La ce vârstă este recomandată prima vizita la medicul specialist pedodont?

Eu recomand părinților ca primă vizită să fie în jurul vârstei de un an, sau odată cu apariția primilor dințișori, pentru a face cunoștință copilului cu medicul și cu atmosfera dintr-o clinica stomatologică. Copiii reacționează cu totul diferit într-un mediu nou, necunoscut, față de cum reacționează într-un loc cunoscut și cu persoane cu care deja sunt familiarizați.

Totodată, la această primă vizită medicul poate oferi părinților sfaturile utile pentru aceasta vârstă ce au legatura cu alimentația, preventia, suzeta, periajul etc. Aceste sfaturi sunt foarte importante și pot face diferența între o gura de copil curată și fără carii sau o gură greșit îngrijită și cu carii încă de la cele mai fragede vârste, din păcate.

Ce periuță recomandați?             

Periuța manuală s-a dovedit că este potrivită pentru toate vârstele, atât pentru bebeluși, cât și pentru adulți. Periuțele de acest gen sunt mai ieftine, sunt mai ușor de transportat și depozitat și sunt perfecte pentru adulții care preferă să controleze fiecare mișcare a periuței.

Periuța electrică nu este recomandată copiilor sub trei ani, dar pentru copiii mai mari poate fi folositoare pentru că vine cu un plus de a-i ajuta prin diverse mișcări sau vibrații să se curețe mai bine. Pentru pacienții cu dinți sau gingii sensibile pot fi deranjante.

Ce pastă de dinți recomandați?

În general, cea mai bună pastă de dinți este pasta pe care o folosești de două ori pe zi: dimineață și seara. La copii însă, pasta de dinți trebuie să fie și potrivită vârstei, datorită concentrației diferite de fluor. După ce copilul a învățat să scuipe și nu mai înghite pasta de dinți, puteți introduce o pastă cu fluor. Până atunci sunt recomandate pastele de dinți fără fluor și cât mai naturale posibil. Este dovedit că fluorul participă activ la consolidarea smalțului dinților. 

Cantitatea pastei ce se aplică pe periuță este următoarea:

  • la copiii până în 3 ani de mărimea unui bob de orez
  • la copiii între 3 și 6 ani de mărimea unui bob de mazăre

În concluzie, putem preveni cariile la copii cu un periaj corect efectuat dimineața și mai ales seara (dacă copilul sare peste un periaj este de preferat să fie cel de dimineață și nu cel de seara) folosind o pastă de dinți potrivită vârstei și fără a consuma alimente sau băuturi seara după periaj.

Cum procedăm cu copiii care au teamă de dentist?

Eu ca medic mă întâlnesc des cu copii cărora le este teamă ori sunt traumatizați de experiențele din trecut, întotdeauna am ținut cont de ce simte copilul în acel moment și niciodată nu forțez sau păcălesc copilul pentru a reuși să-l fac să deschidă gura, să-l tratez. Copilul trebuie să aibă încredere în medic și să-l mă considere prieten. 

Deci, în cazul copiilor cu frică de dentist întotdeauna o primă vizită este pentru a ne cunoaște și despre a se familiariza cu locul și unitul dentar, fără să încerc să-l tratez.

Se pune aparat dentar pe dinții de lapte sau așteptăm să iasă dentiția definitivă? 

Chiar dacă cel mic încă are dinții de lapte sau o dentiție mixtă se recomandă o vizită la medicul ortodont la vârsta de 7 ani iar acesta va decide când este oportun să intervină și recomandă cea mai bună și mai sigură opțiune pentru copil. Există multe situații în care tratamentul ortodontic începe chiar de la vârsta de 7 ani și constă în dirijarea creșterii oaselor lucru care ușurează foarte mult tratamentul care se efectuează în etapa a doua când apar dinții definitivi. 

Cu un aparat dentar mobil pentru copii, care se poate personaliza în culorile preferate ale copilului, medicul ortodont ghidează erupția dinților permanenți pentru a crește cât mai aproape de poziția lor corectă, rezolvă discrepanțele dintre maxilarul superior și cel inferior, corectează și tratează anomaliile dentare și previne agravarea lor în perioada adolescenței.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter