Cum să previi şi să tratezi indigestia de Paşte

De Erika Chivu, pe

Ouă, friptură de miel, stufat, drob, cozonaci, vin şi iar ouă. Cu un aşa meniu bogat, nu-i de mirare că, la fiecare Paşte, indigestia este una din afecţiunile care ne ţin la coadă…

…  în faţa farmaciilor.

În timpul unei astfel de mese bogate, dacă ştii că nu te poţi abţine de la bunătăţi, ia un supliment cu enzime digestive. Se pare că acestea ajută digestia şi previn problemele gastrice datorate exceselor alimentare.

Enzime digestive, produse şi preţuri aproximative:

Digenzym Forte: 10 lei
Bil Plus: 9 lei
Mezym Forte: 17 lei
Try-Enzymes: 8 lei
Ox Bill: 6 lei
Sanyzme sirop: 12 lei
Panzcebil:  8 lei

Dacă nu ai fost prevăzătoare şi deja s-a instalat indigestia, poţi aştepta să treacă de la sine, în timp ce suporţi simptomele ei, sau poţi să încerci medicamente specifice.

Dacă ai arsuri în abdomenul superior, ia un medicament antiacid, care neutralizează sucul gastric în exces, de exemplu Rennie, Dicarbocalm sau Antacid. Pentru balonare încearcă Espumisan sau cărbune medicinal.  Iar dacă suferi de constipaţie poţi folosi Dulcolax sau Duphalac.  

Dacă nu eşti adepta medicamentelor, este posibil să te ajute ceaiurile de plante. Pentru diaree şi greaţă este indicat ceaiul de mentă, băut, nu foarte fierbinte şi cu înghiţituri mici. Dacă suferi de balonare poţi să bei ceai de mărar, iar împotriva constipaţiei te ajută ceaiul de cruşin. Pentru o digestie îmbunătăţită poţi să bei, după masă, şi ceai de chimen, ghimbir sau muşeţel.

În farmaciile naturiste găseşti şi combinaţii de plante special concepute pentru a ameliora anumite simptome: ceai laxativ, ceai pentru balonare, etc.

Cum să previi indigestia

Totuşi, tratamentul cel mai bun al indigestiei, este prevenţia. Persoanele sănătoase, care nu ţin vreun regim special, nu trebuie să renunţe la mâncarea tradiţională, chiar dacă e grasă şi „pică greu”. În schimb, este indicat să se evite combinaţia între această mâncare şi alcool, condimente picante, sucuri, cofeină, tutun.

Ca să atenuezi efectele grăsimilor şi condimentelor, pune pe masa de Paşte şi salate, ciorbe de legume, compoturi sau salate de fructe.

Iar dacă vrei să te bucuri de toate bunătăţile fără să ratezi niciuna, mănâncă puţin şi des, mestecând bine fiecare bucăţică.  Nu te grăbi să faci sport imediat după o masă bogata. Chiar dacă arzi din calorii, efortul intens îţi măreşte şansele de a face indigestie. În schimb, între mese, ieşi la o plimbare scurtă. Dacă nu ai chef de mişcare, cel puţin evită să te aşezi la orizontală.
 

Ce este indigestia

Indigestia nu este o boală propriu-zisă ci, mai degrabă, un set de simptome printre care se numără greaţa, balonarea, senzaţia de prea plin, arsurile sau durerea în abdomenul superior.

Acestea pot fi o urmare a anumitor afecţiuni digestive, dar, cel mai adesea, sunt provocate de ce şi cum mâncăm. Aşa se explică faptul că multe persoane suferă de indigestie în timpul sărbătorilor de iarnă.

Punem pe masă numai mâncăruri grase, picante şi grele pe care le mâncăm prea repede şi în cantităţi prea mari, iar în acelaşi timp bem alcool sau sucuri carbogazoase.

După masă urmează, bineînţeles, o cafea şi o ţigară. Dacă înainte de asta ai mai ţinut şi postul cel mai lung din an, stomacul este cu atât mai solicitat, deci ai mari şanse să suferi după masă.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter