Devii imun la noul coronavirus dacă te-ai vindecat de el? Răspunsul specialiștilor

De Bianca Prangate, pe
O întrebare foarte importantă pe care ne-o punem cu toții în această perioadă este: un om care a fost infectat cu noul coronavirus și s-a vindecat va fi sau nu imun la virus pe viitor?

Oamenii de știință spun că, bazându-ne pe rezultatee studiilor de până acum, infectarea cu SARS-CoV-2 și vindecarea ulterioară oferă imunitate, asemeni altor coronavirusuri. Astfel, corpul uman ar putea păstra „amintirea” virusului timp de câțiva ani, protejându-te astfel de reinfectare.

„Nu avem niciun motiv să credem că răspunsul imun ar fi diferit în mod semnificativ prin comparație cu ce am văzut la alte coronavirusuri”, a explicat Nicolas Vabret, expert în virologie și imunologie, potrivit Live Science.

Citeşte și: OMS: testele pozitive de coronavirus ale pacienților vindecați nu confirmă reinfectarea

Cu toate astea, anumite studii arată că răspunsul sistemului imunitar la infectarea cu noul coronavirus poate avea efecte devastatoare în unii oameni. În anumite cazuri, sistemul imunitar poate începe un cerc vicios în lupta cu coronavirusul. Pe măsură ce virusul se multiplică, sistemul imunitar îl atacă – însă dacă virusul continuă să penetreze celulele din plămâni, situația se înrăutățește. Țesuturile pulmonare se inflamează puternic, vasele de sânge ajung să elimine fluide în plămâni, iar pacienții se îneacă practic la mal, din cauza inflamației incontrolabile.

Cu toate astea, există o rază de speranță. Un studiu condus de cercetătorul Chen Dong de la Institutul de Imunologie și Facultatea de Medicină din cadrul Universității Tsinghua din Beijing a analizat sângele a 14 pacienți care au experimentat simptome blânde ale infectării cu COVID-19 timp de două săptămâni după ce au fost externați. Dintre aceștia, 13 aveau în sânge niveluri mari de anticorpi utili în lupta cu SARS-CoV-2.

Cazurile de pacienți declarați vindecați de coronavirus, care au testat ulterior pozitiv, se datorează de fapt unor celule moarte eliminate din plămâni, nu unei reinfecții, după cum arată Science Alert.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter