Guma de mestecat îţi protejează dinţii

De Erika Chivu, pe

Guma îţi împrospătează respiraţia şi poate ţine locul unei gustări dulci. Dar ea are şi alte beneficii în ce priveşte digestia, sănătatea dentară şi chiar greutatea.
Ajută la slăbit

Da, guma de mestecat te ajută să slăbeşti. Mestecatul în sine nu arde decât 10 calorii pe oră, însă guma reduce pofta de dulciuri sau snacks-uri care te trage înapoi atunci când încerci să slăbeşti. Eşti într-un loc plin de tentaţii? Găteşti şi nu te poţi abţine să „guşti” din ingrediente? Mestecă o gumă mentolată!  

Îmbunătăţeşte digestia

Dacă, după masă, mesteci o gumă, continuă producţia de suc gastric, deşi te-ai oprit din mâncat. Astfel digestia este îmbunătăţită, iar, pentru că excesul de salivă te face să inghiţi mai des, poţi preveni sindromul de reflux gastro-esofagian.
 
Pe de altă parte, mestecând gumă poţi să înghiţi şi mult aer, ceea ce duce la balonare.

Mai puţine carii

Cel mai important beneficiu al gumei de mestecat este acela că previne cariile. Ceea ce spun reclamele este adevărat. După o masă, bacteriile din gură încep să descompună resturile alimentare şi se produc  acele substante acide care atacă smalţul dinţilor.

Mestecatul gumei forţează glandele salivare să producă mai multă salivă, cea mai bună protecţie naturală împotriva cariilor. Saliva este uşor alcalina, deci neutralizează acizii din gură şi, în plus, spală dinţii de substanţele periculoase.
 
Pe de altă parte, să nu uităm că guma este, în general, dulce. Dacă, în fabricarea ei, se foloseşte zahărul, atunci toate beneficiile dispar căci zahărul hrăneşte bacteriile producătoare de acizi.

Bineînţeles că producătorii de gumă ştiu asta şi încearcă să găsească variante mai sănătoase. Numai că nici îndulcitorii artificiali nu sunt neapărat buni. Unul dintre cei mai folosiţi este sorbitolul, substanţă care poate să ducă la diaree şi deficit ponderal dacă este consumată în cantităţi prea mari.

Pentru a-ţi proteja dinţii cu adevărat, cauta guma de mestecat îndulcită cu xilitol, un ingredient natural care are mai puţine calorii decât zahărul şi nici nu influenţează glicemia la fel de mult.

Și mai important este că xilitolul s-a dovedit a fi eficient împotriva cariilor. Un sudiu realizat în Finlanda, ţara în care a fost folosit pentru prima dată xilitolul, a arătat că acest ingredient protejează împotriva cariilor şi chiar vindecă leziunile minore ale dinţilor. Nu se ştie exact care este mecanismul de acţiune, dar se crede că xilitolul împiedică dezvoltarea bacteriilor din gură.

Nu mai mult de 15 minute, după masă

Guma are efecte pozitive dacă o mesteci 10-15 minute după masă. In rest, poate fi chiar periculoasă pentru stomac, căci acidul gastric produs atunci când nu este nevoie de el dăunează stomacului. Dacă suferi de arsuri stomacale, gastrită sau ulcer mestecatul gumei în exces poate să înrăutăţească problema

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter