Gravidele obeze vor avea copii obezi

De Erika Chivu, pe

Femeile supraponderale ar putea să-şi condamne copiii la obezitate dacă nu fac eforturi să slăbească înainte de a rămâne însărcinate. Află mai multe detalii!
Un studiu american citat de site-ul Daily Mail a descoperit că uterul unei gravide obeze transmite fătului anumite semnale prin care fătul se va transforma la maturitate într-o persoană supraponderală.

Încă nu se ştie ce mecanism stă în spatele acestui fapt, dar se pare că nu este vorba numai despre transmiterea unei gene a obezităţii.

Este mai complicat de atât. Este posibil ca semnalele transmise de la mamă la copil să afecteze creierul acestuia, făcându-l să creeze mai multe celule care fixează grăsimea.

Cercetarea a fost efectuată pe mai multe femei care au suferit operaţii de micşorare a stomacului.

S-a stabilit că bebeluşii născuţi dupa operaţia mamei au mai puţine riscuri să devina obezi pe viitor. În schimb, cei născuţi înainte de operaţie, deci când mama era obeză, aveau deja semnele unui viitor diabet, iar colesterolul din sânge ajungea la niveluri mai mari.

Este nevoie de mai multe studii pentru a indentifica „semnalul obezităţii”, acel mecanism care face ca cei mici să devină supraponderali. Până atunci, specialiştii sfătuiesc femeile supraponderale să amâne sarcina până în momentul când vor reuşi să slăbească.

Riscul de a transmite copilului obezitea nu este singurul pe care şi-l asumă o gravida cu probleme de greutate. Kilogramele în plus pot să provoace complicaţii în timpul sarcinii şi naşterii si cu cât sunt mai multe cu atât riscul creşte.

Diabetul gestaţional, preeclampsia şi hipertensiunea indusă de sarcină sunt numai câteva din problemele pe care le poate avea o mămică supraponderală. La acestea se mai adaugă efectele obezităţii asupra fătului: defecte de tub neural (spina bifida), malformaţii congenitale, anomalii cromozomiale.

Chiar dacă sarcina decurge fără mari probleme, pot să apară diverse complicaţii la naştere: travaliu prelungit cu dificultăţi în calmarea durerilor, distocie de umăr, dificultăţi în monitorizarea cordului fetal.

Gravidele supraponderale sau obeze au mai multe şanse să ajungă în sala de operaţie pentru cezariană, chiar dacă îţi doresc o naştere naturală. Şi cezariana implică mai multe riscuri în cazul lor: infecţii, formarea cheagurilor de sânge, dificultăţi în montarea anesteziei epidurale. Iar, după naştere, este mai mare riscul unei depresii.

Pentru a evita toate aceste complicaţii, femeile care îşi doresc un copil în viitorul apropiat sunt sfătuite să adopte un regim de viaţă sănătos pentru a slăbi măcar câteva kilograme înainte de sarcină.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter