Glaucomul, boala fără simptome care te poate lăsa fără vedere. Cum poate fi detectată la timp afecțiunea

De Luciana Polite, pe Ultimul update Luni, 27 martie 2023, 11:12

Glaucomul este o boală a ochiului extrem de gravă care poate duce la atrofierea nervului optic. Partea tristă este că afecțiunea este numită „hoțul tăcut al vederii” pentru faptul că semnele sale apar abia atunci când este deja prea târziu. Mai bine de patru milioane de oameni au orbit din cauza bolii.

Glaucomul este o afecțiune care afectează partea dorsală a ochiului și poate duce la pierderea vederii. Este a doua cauză la nivel mondial pentru pierderea periferică și graduală a vederi și este detectată mult prea târziu. Pentru a nu ajunge în această situație, dr. Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a făcut o serie de precizări extrem de utile.

Cauzele apariției glaucomului

În cadrul unui interviu, Roma Johnri, consultant în glaucom la Sri Shankara Nethralaya din Hyderabad, a mărturisit că anumiți factori pot favoriza apariția glaucomului, printre care se numără: vârsta înaintată, miopia, antecedentele familiale, leziunile oculare, afecțiuni oculare din familie, diabetul și hipertensiunea arterială. Peste 4,5 milioane de oameni din întreaga lume suferă de această boală și au orbit din vina sa.

„Din păcate, mulți oameni nu sunt conștienți de cauzele și simptomele glaucomului. Pentru a crește șansele de diagnosticare precoce, este important să faceți anual un control oftalmologic la un oftalmolog. Diagnosticul întârziat duce adesea la stadii avansate ale bolii la mulți pacienți”, a spus medicul specialist, conform Hindustan Times.

CITEȘTE ȘI: Viața neștiută a cântăreței Edith Piaf. Și-a recăpătat vederea la 3 ani, a debutat la circ și a murit la un an de la căsătorie

Când se dezvoltă afecțiunea care te poate lăsa fără vedere

Afecțiunea oculară apare atunci când lichidele nu mai pot circula între cornee și iris. În acel moment lichidul se acumulează și duce la creșterea presiunii oculare, fapt care poate duce la împiedicarea ochiului de a mai transforma lumina în semnale nervoase. Din moment ce acesta este rolul receptorului vizual, de aceea duce glaucomul la orbire.

„Glaucomul se dezvoltă atunci când fluidele produse de ochi nu pot curge prin rețeaua trabeculară situată între cornee și iris, determinând blocarea canalului. Acest lucru duce la acumularea de lichid și o creștere a presiunii intraoculare (PIO), care poate comprima nervul optic și poate perturba conversia luminii în semnale nervoase. Dacă este lăsat netratat, acest lucru poate duce la modificări vizuale sau chiar pierderea vederii”, a spus medicul.

CITEȘTE ȘI: ”Hoţul tăcut al vederii” loveşte la orice vârstă. 140.000 de români sunt diagnosticaţi şi tot atâţia nu ştiu că au această afecţiune

Cum se detectează afecțiunea care te poate lăsa fără vedere

Cea mai bună metodă prin care se detectează glaucomul este un examen care se face la medicul oftalmolog. Specialistul va verifica, prin folosirea unor picături speciale, dacă pupilele vor funcționa în mod normal. De asemenea, va fi efectuat un test de tonometrie pentru verificarea presiunii oculare, pentru a vedea care este situația vederii periferice.

„Testele pentru glaucom sunt de obicei nedureroase și scurte. În timpul examenului, medicul oftalmolog vă va verifica vederea și va folosi picături pentru a vă dilata pupilele pentru a vă examina ochii. Ei vă vor inspecta nervul optic pentru orice semne de glaucom și pot face fotografii pentru a urmări orice modificări în timp.

Ei vor efectua, de asemenea, un test de tonometrie pentru a măsura presiunea oculară și un test de câmp vizual pentru a determina dacă ați pierdut vederea periferică. Dacă medicul dumneavoastră oftalmolog suspectează că ați putea avea glaucom, acesta poate comanda teste speciale de imagistică ale nervului optic pentru a ajuta la diagnostic”

Câte tipul de glaucom există și cum apar

Medicul specialist a spus că sunt două tipuri principale de glaucom, respectiv cel cu unghi deschis și cel cu unghi închis sau îngust. Prima categorie apare atunci când lichidele nu pot pătrunde în camera anterioară. Cel de-al doilea tip apare atunci când canalele de drenaj nu pot fi golite de lichidele oculare.

„Glaucomul poate fi clasificat în două tipuri principale: glaucom cu unghi deschis și cu unghi închis (sau cu unghi îngust). Glaucomul cu unghi deschis apare atunci când lichidele oculare nu pot să se scurgă eficient din camera anterioară, chiar dacă unghiul este neobstrucționat.Acest tip de glaucom este adesea asimptomatic și provoacă pierderea treptată a vederii, câștigându-i porecla de „hoț tăcut al vederii.” Glaucomul cu unghi închis, pe de altă parte, se dezvoltă atunci când canalele de drenaj devin blocat, împiedicând golirea eficientă a lichidelor oculare”, a precizat dr. Roma Johnri.

Pentru a detecta boala din timp, este nevoie de un consult oftalmologic la cel mai mic disconfort.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter