Fumatul „la mâna a treia”, periculos ca şi cel pasiv

De Erika Chivu, pe

Dacă eşti fumătoare, probabil că ieşi din casă înainte să-ţi aprinzi o ţigară ca să nu-i îmbolnăveşti pe copii şi pe ceilalţi nefumători din jur. Această măsură…
… de precauţie ar putea să nu fie de ajuns.

Chiar dacă fumezi afară sau în locuri special amenajate, îi protejezi pe cei din jur de fumatul pasiv, însă nu şi de fumatul „la mâna a treia” care este, se pare, la fel de periculos.

Chiar dacă expresia este uşor amuzantă, fumatul la mâna a treia este un fenomen serios şi periculos, care se explică prin resturile de substanţe din fumul de ţigară care rămân pe pielea şi pe hainele tale.

De altfel, un nefumător îşi dă seama de asta imediat din cauza mirosului, pe care tu nu îl simţi, dar care este impregant în părul, hainele şi chiar în pielea ta.

Dacă fumezi în casă, cocktailul de chimicale din fumul de ţigară rămâne în covor, în tapiţerii sau în tapet ore întregi sau chiar câteva zile după ce stingi ţigara, reprezentând un pericol, în special pentru copii.

Aceştia pot să se întindă pe canapea, de exemplu, respirând foarte aproape de tapiţeria îmbibată cu chimicalele din tutun. Sau, mai rău pot să pună în gură obiecte astfel „contaminate”.

De asemenea, copiii pot să absoarbă nicotină prin piele, chiar dacă nu fumezi lânga ei, ci afară.

Substanţele vinovate pentru fumatul la mâna a treia se adună în timp pe suprafeţe. Fumul dintr-o ţigară va depune un strat de chimicale, următoarea ţigară va forma un alt strat şi tot aşa. Nu se poate spune cât de contaminată este o cameră pentru că totul depinde de mărimea ei.

Într-o cameră mare efectele chimicalelor sunt mai mici, pe când în spaţii reduse, de exemplu într-o maşină, resturile de tutun sunt mai periculoase.

De altfel, fumatul în maşină este periculos şi din alte motive. Substanţele care se depun pe bord sau pe tapiţeria scaunelor, intră în reacţie cu un poluant provenit din gazele de eşapament şi formează nitrozamine, chimicale foarte periculoase şi cancerigene.

Printre cele 250 de substanţe periculoase care se găsesc în fumul de ţigară se numără monoxid de carbon, butan, amoniac, toluen, arsenic, plumb, cadmiu şi poloniu-210, o substanţă radioactivă. 11 din substanţele inhalate odată cu fumul de ţigară sunt clasificate ca fiind cancerigeni din grupul 1, adică se ştie cu siguranţă că provoacă tumori maligne.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter