Foloseşte mobilul cu prudenţă

De Erika Chivu, pe

Deşi nu s-a dovedit că telefoanele mobile ar avea efecte negative asupra sănătăţii, specialiştii francezi recomandă reducerea expunerii, mai ales în cazul copiilor.
Până la noi studii care să ne spună ce efecte au câmpurile electromagnetice asupra sănătăţii, trebuie să fim precauţi, avertizează Agenţia Franceză de Securitate Sanitară a Mediului şi a Muncii (AFFSET). „Să nu aşteptăm până când vor apărea primele cazuri de îmbolnăvire” a spus Martin Guespereau, directorul instituţiei.

AFSSET a analizat rezultatele a peste 1000 de studii concentrate pe telefoane mobile, emiţătoare Wifi, cuptoare cu microunde şi alte dispozitive care folosesc frecvenţe între 9 kilohertzi şi 300 gigahertzi. Majoritatea acestor studii au arătat că nu există efecte negative. Totuşi, câţiva cercetători au atras atenţia asupra unor probleme precum infertilitatea masculină, tumorile şi lipsa de oxigenare a creierului. Să nu uitam că telefoanele mobile sunt folosite la scară largă de numai 10 ani, iar efectele câmpurilor de radiofrecvenţă se văd în timp, deci nu putem şti cu siguranţă care sunt acestea.

„Dacă nu s-a dovedit nimic, asta nu înseamnă că suntem în siguranţă” a spus Guespereau. Având în vedere lipsa dovezilor ştiinţifice clare, cei de la AFFSET spun că este nevoie de noi studii pentru a analiza legătura dintre telefoanele mobile şi sănătatatea ultilizatorilor. Până atunci, suntem sfătuiţi să adoptăm o atitudine prudentă.

Copiii au cel mai mare risc de a fi afectaţi pentru că organele ce nu au atins maturitatea sunt mai sensibile. Pe lângă dispozitivele care se găsesc în orice casă (cuptor cu microunde, modem-uri, sisteme Wifi), copiii sunt foarte expuşi şi radiaţiilor electromagnetice emise de telefoane pentru că în ultimii ani a scăzut mult vârsta la care cei mici primesc propriul terminal mobil.

Este adevarat că nu te poţi lipsi de telefon, care îţi dovedeşte utilitatea chiar şi în cazul celor mici, dar este bine să îţi iei unele măsuri de siguranţă.

Bineînţeles că prima regulă ar fi să foloseşti mobilul cât mai puţin şi numai atunci când este absolut necesar. Dar ştim cu toatele cât de greu e să te abţii de la a-ţi suna iubitul sau prietenele. Aşa ca, pentru a-ţi proteja sănătatea cât de cât, urmează câteva sfaturi simple:

– Foloseşte, pe cât posibil, modul speaker sau un dispozitiv de tip hands free, aşa încât telefonul să stea cât mai departe de cap. Chiar şi dipozitivele de tip bluetooth sunt mai sigure decât telefonul pus direct la ureche.

– Atunci când ţii telefonul în buzunar, întoarce-l cu tastatura înspre corp. Iubitului tău spune-i să-şi ţină mobilul într-o geantă. S-a dovedit că bărbaţii care ţin telefonul în buzunarul de la pantaloni au un număr redus de spermatozoizi, deci o fertilitate scăzută.

– Nu folosi telefonul în maşină sau în lift. Metalul din jurul tău captează radiaţiile şi le reflectă către tine.

– Alege un aparat cu valoarea SAR cât mai mică. SAR, rata specifică de absorbţie, arată ce cantitate de radiaţii electromagnetice absoarbe corpul tău atunci când foloseşti telefonul respectiv.

Regulile sunt valabile şi în cazul copiilor. Mai mult, ei ar trebui să folosească mobilul doar dacă este absolut necesar. Conversaţiile cu prietenii se pot purta prin internet, telefon fix sau faţă în faţă.

Efectele telefoanelor mobile asupra sănătăţii noastre reprezintă subiectul unei controverse ce durează de ani buni. Nu numai terminalele mobile sunt în vizorul organizaţiilor pentru sănătate, ci şi antenele GSM. Unii cercetători spun că radiaţiile telefoanelor nu pot fi periculoase pentru că nu sunt ionizante, ca razele X sau gamma, adică nu pot modifica ADN-ul celulelor. Adversarii telefoniei mobile susţin însa că radiaţiile electromagnetice neionizante emise de terminale şi de antenele GSM sunt de ajuns pentru a provoca tumori cerebrale şi ale nervului auditiv, infertilitate sau malformaţii congenitale.   

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter