Ficatul nu doare! Ce înseamnă de fapt durerile în dreapta

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Miercuri, 13 aprilie 2022, 13:16

Ficatul doare? Raspunsul este NU. Însă el poate să dea alte semne atunci când suferă, iar durerile în partea dreaptă pot avea alte cauze. Prin durere, organismul își „țipă”, în felul lui, suferința. Și asta ca să te atenționeze că e cazul să iei măsuri. Însă durerile sunt, de cele mai multe ori, înșelătoare și numai medicul poate ști cum să te ajute.

Chiar dacă tu nu faci așa, sigur ai în preajmă destule persoane care procedează astfel. Se simte o durere, presupusă a fi de stomac? Tratamentul e doar la un click distanță, pe prima pagină de internet deschisă. Apoi, organele interne sunt obligate să suporte și să proceseze un amalgam de medicamente total inutile. Unele dintre ele, din pură coincidență, pot face bine pentru moment, în sensul că ameliorează durerea, însă nu elimină cauza declanșării ei. Și uite-așa, tot mai mulți dintre noi își pun singuri diagnosticul, fără să aibă vreo legătură cu realitatea. Iar când ajung la medici, ori e prea târziu pentru a se mai face ceva, ori au parte de surprize deloc plăcute.

Ficatul – în ce parte a corpului se află

Ficatul este unul din organele care îndeplinesc mai multe funcții în organismul uman. El detoxifică, sintetizează proteine și produce substanțe necesare digestiei. Printre altele, ficatul produce bila, o substanță alcalină necesară pentru digestia grăsimilor. Vezica biliară sau fierea, aflată chiar sub ficat, e responsabilă cu stocarea bilei până când aceasta este necesară.

Ficatul se află în partea dreaptă sus a abdomenului, sub coaste. Este un organ vital, adică lipsa lui nu poate fi substituită în acest moment pe termen lung. Pe termen scurt, pacienții cu insuficiență hepatică pot supraviețui cu ajutorul tehnicilor de dializă hepatică.

ficatul in ce parte a corpului se afla

Durere de ficat? Ce se-ntâmplă în burtică…

…numai în cabinetul de specialitate poți afla. Căci așa-numita durere de burtă poate ascunde o sumedenie de boli, chiar unele dintre cele mai grave. De exemplu, când simți că te doare undeva în mijlocul abdomenului, poate fi vorba despre o afecțiune a intestinului subțire, dar și de o manifestare a pancreasului. Însă și anevrismul de aortă abdominală dă aceleași simptome. Mai pe înțelesul tuturor, când cea mai mare arteră a organismului se dilată anormal, dă dureri și poate duce chiar și la deces, dacă nu este tratată.

Când durerea apare pe părțile laterale ale abdomenului, colonul poate fi de vină. Însă durerea de abdomen poate fi cauzată și de hernii, eventrații sau zona zoster. Ceea ce obișnuim să traducem de obicei prin durere de stomac, poate fi de fapt o criză de dischinezie biliară. Or, stomacul dă semne în partea stângă a abdomenului, sus, în timp ce vezica biliară, în dreapta, sub coaste.

Splina doare foare rar, și atunci numai dacă este vorba despre tumori, ciroză ori boli de sânge, în partea stângă, sub coaste. O problemă legată de organele genitale se manifestă în partea de jos a abdomenului, pe mijloc dacă e uterul afectat și lateral, la ovare. Însă și o durere dată de vezica biliară are aceeași localizare. Uneori, rinichii cu probleme ne pot păcăli. Durerea reflectă din spate în abdomen, pe partea opusă rinichiului afectat. Oricum, localizarea unei dureri nu înseamnă neapărat că un organ aflat în preajmă o provoacă. E posibil ca aceasta să fie o reflectare la distanță de organul bolnav. Prin urmare, ecografia, endoscopia, colonoscopia sau testele de sânge sunt singurele metode care pot da diagnosticul precis.

Când ficatul doare, e grav!

„Durerea abdominală în dreapta, sub coaste, e considerată durere de ficat. Sunt numeroase erori din partea pacienților. Durerea «de ficat» (numită hepatalgie) este relativ frecvent acuzată de bolnavi, înaintea consultului. Dar adesea am constatat că așa-zisa durere «de ficat» nu este… de ficat. De altfel, ficatul doare foarte rar, iar atunci în cazuri grave. Durerea din dreapta sub coaste poate avea cauză hepatică, dar există mult mai multe alte cauze. Durerea de ficat e întâlnită cel mai frecvent în boli de inimă cu mărirea ficatului, tumori, hepatita acută sau alcoolică, icter mecanic.

Cele mai dese dureri în această regiune sunt date de fiere, colon, nevralgii intercostale, rinichi, glanda suprarenală dreaptă, coloana vertebrală, apendicită, ulcer gastric, pancreas. Extrem de rar hepatita cronică sau ciroza hepatică se însoțesc de durere. De obicei, durerea în aceste boli lipsește, este moderata sau… falsă, pacientul având în subconștient ideea că «trebuie să ai durere de ficat» dacă ai o boală a acestui organ.”
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter