Epidemii de herpangină în grădiniţe

De Erika Chivu, pe

Chiar în această perioadă, grădiniţele se confruntă cu epidemii de herpangină, o boală mai puţin cunoscută şi mai greu de diagnosticat. Din fericire, riscul complicaţiilor este minim.
Herpangina are simptome asemănătoare cu răceala si gripa, motiv pentru care părinţii, şi chiar unii medici, se pare, nu o pot recunoaşte din prima. Şi totusi, este o boală relativ frecventă. Cei mai afectaţi sunt copiii care merg la şcoală sau grădiniţă, medii perfecte pentru răspândirea virusurilor. Epidemiile apar cel mai adesea vara şi toamna.

Boala se manifestă prin febră, stare generală proastă, dureri în gât, pierderea poftei de mâncare, uneori greaţă şi vărsături. Dar cel mai reprezentativ simptom este erupţia care apare pe limbă, gingii, partea interioară a obrajilor, amigdale şi cerul gurii. Bubiţele sunt dureroase, ceea ce face ca mâncatul să devină dificil. Leziuni asemănătoare pot să apară pe mâini, picioare şi fese.

Tratamentul este simptomatic

Pentru că herpangina este o infecţie virală, ca şi răceala, gripa, varicela, nu există niciun tratament care să o vindece. Simptomele ar trebui să dispară în maxim 10 zile, timp în care se pot folosi antitermice, paracetamol sau ibuprofen, şi un calmant uşor, sub formă lichidă, pentru leziunile din guriţă. Dacă acesta nu dă rezultate, s-ar putea ca durerea să înceteze cu ajutorul alimentelor sau lichidelor reci: îngheţată, apa sau lapte rece, gheaţă pisată.

Pentru că mestecatul şi înghiţiul alimentelor sunt dificile, pregăteşte-i copilului mâncare moale, semi-solidă. Nu folosi prea multă sare, condimente şi nu-l forţa să mănânce fructe, care sunt uşor acide şi înrăutăţesc durerea. După o masă, învaţă-l să-şi clătească uşor gura cu apă călduţă.

Fără antibiotice şi aspirină

Ca şi în cazul altori infecţii virale (cu virusuri), antibioticele nu au niciun efect. Le poate prescrie doar medicul dacă va constata că s-a instalat o suprainfecţie bacteriană. Aspirina, chiar dacă este un bun antitermic, nu se administrează copiilor cu infecţii virale pentru că, ăn acest caz, poate să declanşeze sindromul Reye, o boala foarte rară, dar cu potenţial letal.  

Complicaţiile sunt rare

Cea mai frecventă complicaţie este deshidratarea, pentru că bubiţele dureroase îi fac pe copii să refuze lichidele. Complicaţiile mai grave, encefalita şi meningita virală, sunt foarte rare, din fericire. Majoritatea copiilor scapă rapid de simptome şi fără urmări.

O boală foarte contagioasă

Herpangina se transmite prin contactul cu secreţiile nazale, saliva şi fecalele celui infectat, deci se ia şi pe calea aerului, şi pe cale fecal-orală. Copilul bolnav se poate întoarce în comunitate când i-au dispărut bubiţele din gură, însă virusul poate să rămână în corp câteva săptămâni după vindecare, timp în care se transmite la alte persoane.  
 
De aceea, copilul bolnav, dar şi cei din jur, trebuie învăţaţi să se spele pe mâini cât mai des şi mai ales după ce folosesc toaleta. Bineînţeles, că mânuţele murdare nu se pun pe mâncare şi nu se duc la gură, nas sau ochi.

O infecţie cu enterovirusuri

Herpangina este provocată de infecţia cu virusurile Coxsackie de tip A sau cu alte enterovirusuri nonpolio. Acestea sunt virusuri care infectează tractul gastro-intestinal şi se elimină prin fecale, secreţii nazale sau salivă.

Nu trebuie confundate virusurile Coxackie cu Herpes simplex, chiar dacă leziunile ce apar în gură ar putea să ne inducă în eroare. Şi bineînţeles, nu trebuie condundată herpangina cu răceala, deşi febra şi durerea în gât sunt simptome comune.
 
Unii adulti pot sa poarte virusul si sa il transmita altora, chiar daca nu prezinta simptome vizibile ale infectiei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter