Conversaţiile telefonice sunt enervante

De Erika Chivu, pe

Colega de birou te enervează la culme de câte ori vorbeşte la telefon? Nu e cazul să te simţi vinovată. Studiile au arătat că este extrem de enervant să asculţi…
… pe cineva vorbind la telefon pentru că auzi doar o parte a discuţiei.

Te poţi concentra când merge televizorul sau radioul, dar când cineva vorbeşte la telefon în apropierea ta, nu mai eşti în stare de nimic până nu se termină conversaţia. Nici nu-i de mirare. Creierul tău munceşte mai mult atunci când aude doar o parte din conversaţie.

Asta au descoperit nişte cercetători newyorkezi după ce au studiat capacitatea de concentrare a unor studenţi.

Tinerii au primit nişte sarcini migăloase pe care au fost nevoiţi să le ducă la bun sfârşit mai întâi în linişte, apoi ascultând nişte înregistrări.

Într-o cameră liniştită, s-au descurcat de minune. Când au fost rugaţi să îndeplinească aceeaşi sarcină, dar ascultând înregistrarea unei conversaţii între două persoane, s-au descurcat la fel de bine. Când au ascultat un monolog – o fată povestind un eveniment – performanţele nu au scăzut.

În schimb, studenţii au început să facă foarte multe greşeli când au fost nevoiţi să se concentreze în timp ce ascultau pe cineva vorbind la telefon.  

Rezultatele sunt neaşteptate. Atunci când cineva vorbeşte la telefon auzi mai puţin zgomot decât dacă ai asculta întreaga conversaţie. Atunci cum se face că te enervează şi te deranjează mai tare?

Felul cum creierul nostru procesează limbajul se bazează pe capacitatea lui de a prezice ceea ce urmează într-o propoziţie. Creierul este obişnuit cu anumite tipare lingvistice, deci dacă cineva spune „Îmi place să mănânc…” vei şti că urmează să auzi numele unui aliment.

Când asculţi doar o parte a unei conversaţii, creierului îi este mai greu să facă aceste preziceri, aşa că zgomotul îţi distrage atenţia mai tare decât oricare altul.
Abilitatea noastră de a prezice ceea ce va urma este esenţială pentru buna funcţionare a creierului şi a corpului omenesc, spun cercetătorii.

Ei compară zgomotul produs de cineva care vorbeşte la telefon cu un drum accidentat. Când mergi pe un drum drept, asfaltat, activitatea este mecanică şi nu ai nevoie de prea multă atenţie. În schimb, când mergi pe o potecă îngustă de munte, drumul este imprevizibil şi ai nevoie de toată atenţia.

La fel stau lucrurile şi cu conversaţiile pe care le auzi din greşeală. Când auzi ambele persoane nu faci un efort prea mare, dar când o auzi numai pe una, te trezeşti ascultând fără să vrei şi încercând să-ţi dai seama despre ce e vorba.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter