Efectele devastatoare ale pandemiei asupra psihicului: cu 30% mai multe cazuri de depresie și anxietate

Institutul Socola din Iași arată că în pandemie au înregistrat cu 30% mai multe cazuri de depresie și anxietate decât înainte.

Mai mult, experții de la spital au remarcat că afecțiunile psihice au apărut la mulți pacienți diagnosticați cu COVID-19, precum și la cei care se recuperează după boală. Totodată, aceștia au observat și o creștere cu 40% a pacienților care s-au internat în urma unui abuz de droguri sau de alcool.

„La un an de la debutul pandemiei de coronavirus putem spune că acest virus, prin contagiozitatea sa extremă, a declanșat în rândul populației o stare de anxietate manifestată prin apariția atacurilor de panică, a senzației de lipsă de aer, printr-o autoanaliză a stării de sănătate, prin apariția stărilor de neliniște interioară sau a insomniilor”, explică dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru și director medical la Socola, conform Libertatea.

Institutul de Psihiatrie Socola mai arată că 25% dintre cazurile care s-au prezentat cu o simptomatologie ușoară de COVID-19 au evoluat către tulburări depresive. Dr. Raluca Prepeliță crede că explicația este următoarea: „S-a accentuat starea afectivă negativă, tendința de izolare socială, întreținută și de recomandările de distanțare socială, apariția gândurilor obsesive privind îmbolnăvirea sau chiar decesul postinfectare, tulburările de somn de tipul insomniilor, creșterea sau scăderea poftei de mâncare, creșterea sau scăderea în greutate”.

Directorul de la Socola a specificat că nu doar institutul lor a înregistrat un număr mare de cazuri, ci și ambulatoriile psihice, alte spitale de profil, precum și cabinetele psihologice și de psihoterapie din regiunea Iașiului.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter