Ce efecte negative poate avea vopseaua de ouă asupra organismului tău

De Oana Savin, pe
Specialiștii unei asociații pentru protecția consumatorilor au descoperit faptul că ouăle de Paște se colorează cu E-uri, iar unele produse au chiar și 10 aditivi ce pot provoca mai multe boli.

După ce au analizat 53 de vopsele de ouă, specialiștii au ajuns la concluzia că nu există pe rafturile magazinelor vopsea de ouă fără E-uri. Ei susțin că au descoperit 22 de aditivi alimentari și coloranți, iar majoritatea vopselelor au, în medie, câte cinci astfel de substanțe. Dar există produse unde numărul aditivilor este dublu, relatează Digi 24.

Cei mai utilizați aditivi alimentari folosiți sunt acidul lactic și azorubina, depistați în cazul a peste 60% dintre produse.

Citește și: Cele mai neobișnuite obiceiuri de Paște din întreaga lume, din Finlanda până în Australia

Albastrul briliant a fost depistat în 27 de produse, adică 51% din total, în timp ce acidul citric și tartrazina sunt E-uri găsite în 40% dintre vopsele.

Potrivit medicilor nutriționiști, tartrazina, un pigment galben, este cel mai periculos colorant.

Tartrazina are efect carcinogen. Consumată, să spunem timp de o săptămână, din ouăle vopsite poate da reacţii de la cele mai simple alergii, până la reacţii care necesită control medical. Vărsătură, constipaţie, stare generală proastă în special de natură digestivă, toate acestea pot fi cauzate de consumul exccesiv de ouă colorate cu substanţe de sinteză”, a declarat medicul nutriționist Lygia Alexandrescu.

Citește și: Ce dulciuri propun cofetarii să punem pe masa de Paște

În cazul copiilor, cei mai periculoși sunt aditivii care colorează ouăle în roșu și albastru, adică azorubina și albastrul briliant. Medicii recomandă să nu se consume mai mult de două ouă pe zi și spălatul pe mâini după curățarea ouălelor.

Atunci când alegi vopseaua de ouă, citește eticheta și ia-o pe cea care conține cele mai puține E-uri.

Discutăm de un ou care are 3-5 aditivi şi mai luăm un cozonac cu 5 aditivi, mai luăm un suc cu 16 aditivi… Toatea acestea se cumulează până la urmă în organism”, a afirmat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter