ECDC cere intensificarea eforturilor pentru vaccinarea anti-HPV

De PR, pe

Se recomandă vaccinarea tuturor fetelor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat, la începutul lunii septembrie, o actualizare a recomandărilorpublicate în anul 2008 cu privire la vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) în Europa. Noile informații, publicate în urma introducerii programului de vaccinare anti-HPV în 19 din cele 29 de țări europene, precum și a rezultatelor cercetărilor din ultimii patru ani cu privire la acest subiect, reconfirmă profilul de siguranță și eficiență a vaccinului anti-HPV împotriva precursorilor cancerului de col uterin, fapt demonstrat prin programe de testări aleatorii.
În ciuda acestor lucruri, precum și a faptului că majoritatea statelor europene asigură vaccinarea gratuit, rata de vaccinare este mai mică decât se preconizase. Vaccinarea fetelor este mai eficientădin punctul de vedre al costurilordecât vaccinarea băieților. Îndrumarea ECDC este ca inițiativele în domeniul sănătății publice să continue să vizeze vaccinarea fetelor.
Printre factorii care favorizează evoluția lentă a vaccinărilor se află costul ridicat al vaccinării și faptul că o vaccinare completă presupune trei doze administrate pe parcursul a șase luni. Vaccinarea targetează  fetele cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, întrucât este dovedit clinic faptul că eficacitatea vaccinului este cea mai mare înainte de începerea activității sexuale. De asemenea, fetele au nevoie de acord parental în vederea vaccinării, așa că rolul părinților și al reprezentanților medicali este deosebit de important.
Din totalul de 29 de state europene, 19au intrudus deja programul de vaccinare împotriva HPV (Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Marea Britanie; Malta este în procesul de implementare a deciziei de a vaccina toate fetele de 12 ani în decursul următoarelor luni) – însă rata de vaccinare în statele membre UE rămâne în continuare scăzută: între 17 și 84%.
În 2010, Portugalia și Marea Britanie au fost singurele state – dintre cele 7 care au publicat date despre vaccinarea anti-HPV – ale căror rate de vaccinare au depășit 80%, pentru grupurile vizate.
„Noi, autoritățile din domeniul sănătății publice, cadrele medicale, dar și părinții, împărțim responsabilitatea protejării a mii de femei împotriva cancerulului de col uterin. Trebuie să colaborăm pentru a ne asigura că toate fetele cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite să investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate și să investească mai mult în campanii care să încurajeze vaccinarea”, a spus directorul ECDC, Marc Sprenger.
Din momentul introducerii vaccinului în unele țări europene, în 2006, discuția despre vaccinarea băieților împotriva HPV a rămas deschisă. Vaccinul anti-HPV tetravalent este singurul care a fost evaluat până acum pentru bărbați, însă datele recente arată aceleași nivele de eficacitate, dacă nu chiar mai bune, din vaccinarea băieților de aceleași vârste – față de fete. Însă beneficiul personal rezultat din vaccinarea bărbaților pentru prevenția cancerului este foarte redus, cel mai probabil rezultând în foarte puține vaccinări în rândul băieților și o acoperire redusă a vaccinului.
„Concluzia ECDC este că includerea băieților în actualele programe de vaccinare anti-HPV este puțin probabil să fie eficientădin punct de vedere al costurilor.  O investiție mai bună a banilor publici ar fi încercarea de a imuniza toate fetele. Această problemă poate fi readusă în discuție odată ce costurile de vaccinare vor scădea semnificativ”, a explicat Mark Sprenger.
Recomandările inițiale ale ECDC, din 2008,care prevedeau administrarea vaccinului anti-HPV în trei doze, pe parcursul a șase luni, sunt în continuare valabile. Cu toate acestea, potrivit ECDC, un test clinic realizat recent a arătat că nu există oscilații semnificative privind eficacitatea vaccinuluiîn cazul administrării unei singure doze sau a două doze de vaccin, în comparație cu protocolul de trei doze. Aceste descoperiri necesită însă cercetare ulterioară și, dacă vor fi confirmate, vor avea un impact important asupra costurilor și strategiilor pentru programele de vaccinare anti-HPV.
Foto: Thinsktock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter