Ai dureri de articulaţii? Vezi cum să scapi de ele!

De Unica.ro, pe

De regulă, pui durerile de articulaţii pe seama schimbării vremii, a poziţiilor incorecte sau… a vârstei. Chiar aşa să fie? Dr. Dana Poenaru, medic balneofizioterapie şi recuperare medicală, îţi explică cum le poţi trata corect.
Artrita înseamnă „inflamarea articulaţiilor” şi cele mai frecvente tipuri cunoscute de artrită sunt artrita reumatoidă şi spondilita ankilopoietică. Artrozele, suferinţe degenerative, se pot decompensa inflamator în timpul puseelor evolutive.
Există însă multe alte tipuri diferite de artrită, care sunt mai puţin comune. Inflamaţia articulară uce la limitarea mişcării la nivelul articulaţiilor afectate, producând invaliditate semnificativă. Este important să mergeţi la medicul dumneavoastră dacă bănuiţi că aţi putea avea artrită, deoarece tratamentul precoce poate ajuta la încetinirea sau chiar pentru a preveni deteriorarea articulaţiilor şi disabilităţile funcţionale.
Soluţii eficiente pentru dureri articulare
Spondilita anchilozantă este o boală cronică inflamatorie a articulaţiilor, care afectează în principal coloana vertebrală, mai ales articulaţiile coloanei cu bazinul. În spondilita anchilozantă inflamaţia apare în punctele unde tendoanele, ligamentele şi capsulele articulare se prind de oase. Această inflamaţie determină erodarea osului, iar acest lucru este urmat de formarea de poduri osoase, numite sindesmofite, între vertebre. Astfel de modificări produc limitarea mişcării observată în spondilita anchilozantă. În cazurile severe, netratate, se instalează o fuziune a coloanei vertebrale.

Artroza este o altă boală a articulaţiilor, provocată de degenerarea cartilajului articular. În timp, osul din spatele cartilajului se denudează, modificând forma capetelor articulare. Consecutiv, mişcarea articulaţiei este compromisă, apoi apar durerea şi invaliditatea.
Află de ce ai dureri articulare şi cum le previi!
Artroza e una dintre cele mai frecvente suferinţe articulare. Aproximativ una din fiecare 17 persoane au artroză de genunchi (gonartroză). Aproximativ unu din 50 de oameni au artroză la nivelul pumnului, mâinii şi degetelor.
Una din 100 de persoane au artroză la nivelul şoldului (coxartroză). Artrozele apar mai frecvent la persoanele în vârstă. Aproximativ una din 8 persoane în vârstă au gonartroză, şi în jur de una din 14 au coxartroză. Şi, de asemenea, este mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Simptomele în artroză sunt durerea şi limitarea mobilităţii articulare, mai mult dimineaţa sau după o perioadă de inactivitate.
Tratamentul acestor afecţiuni are scopul de a controla procesul inflamator şi durerea, de a îmbunătăţi funcţia articulaţiilor, de a menţine o bună calitate a vieţii şi de a limita efectele adverse ale medicamentelor.
Acesta implică, de multe ori, o combinaţie de terapie non-medicamentoasă şi medicamentoasă şi poate fi administrat de medicul specialist sau medicul de familie, care vă poate recomanda o terapie cu antiinflamatoare nesteroidiene orale sau tratament local cu antiinflamatoare.
În terapia non-medicamentoasă se recomandă corectarea stilului de viaţă, prin reducerea suprasolicitărilor mecanice şi practicarea unor exerciţii adecvate pentru a menţine funcţia articulaţiilor. La pacienţii supraponderali se recomandă reducerea greutăţii corporale, fapt ce asigură scăderea solicitării mecanice a articulaţiilor membrelor inferioare.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter