Află de ce ai dureri articulare şi cum le previi!

De Lumea Femeilor, pe

De la un timp parcă au început să te doară toate – genunchi, braţe, spate… Te gândeşti că, în ritmul ăsta, nu mai ieşi la pensie pe picioarele tale.
Lasă fatalismele! Vremea rece şi umedă e de vină. Contracarează-i planurile!
Toţi suferim de dureri articulare când şi când. Cei cu reumatism degenerativ suferă însă aproape zilnic. Cu timpul, se trezesc şi cu deformări articulare invalidante. Distrugerea cartilajelor face ca receptorii de la nivelul oaselor să fie mai sensibili la factorii climaterici şi articulaţi-ile devin un adevărat barometru uman. Vestea bună este că su-ferinţa poate fi şi prevenită, şi tratată. Aurora Jurubiţă, farmacist diriginte Remedio Ghencea (Bucureşti), îţi spune cum.

Prevenţia începe în farfurie

O dietă bogată în fibre şi săracă în grăsimi face bine articulaţiilor. Legumele, fructele, peştele furnizează nutrienţii care stimu-lează starea de sănătate şi, ceea ce este foarte important, contribuie la controlul obezităţii. În plus, întăresc oasele şi muşchii.

Cum se dă de gol

La început, artroza se manifestă prin durere, agravată de solicitarea articulaţiilor şi/sau de frig. Urmează rigiditatea, limitarea mişcărilor, inflamaţia şi, la final, deformările invalidante.

Calmează durerea!

► pune comprese reci pe zona dureroasă, de câteva ori pe zi, câte 10 minute.
► când durerea mai cedează, pune comprese calde – relaxează muşchii din jurul articulaţiei dureroase. Tot câte 10 minute.

Protejează articulaţiile

►dotează-te cu instrumente de bucătărie şi aparate de uz casnic moderne, care te cruţă de mişcări de răsucire, întoarcere, strângere;
► învaţă să distribui greutatea obiectelor pe care le duci pe mai multe articulaţii;
►adoptă o postură adecvată şi gândeşte-ţi mişcările înainte de a le executa;
►fă mişcare. Sporturile cele mai indicate sunt înotul, ciclismul, mersul pe jos (cu încălţăminte adecvată) şi exerciţiile de flexibilitate. Pentru început, fă-ţi un program minimal. Îl vei prelungi şi intensifica treptat. Nu forţa articulaţiile şi nu îţi ţine respiraţia în timpul exerciţiilor.

Evită… 
►… să duci greutăţi, să alergi, să faci sărituri;
► …să soliciţi articulaţiile sensibile, inflamate, iar dacă apar dureri, opreşte-te imediat; dacă durerea persistă mai multe zile, mergi la doctor!

Portretul robot al bolnavului de artroză

Femeie (mai rar bărbat), cu vârsta peste 40 de ani * exces ponderal sau obezitate timp de mulţi ani * muncă fizică solicitantă, în condiţii grele sau sport de performanţă * antecedente familiale de artroză * artroza la degete este mai frecventă la femei, în timp ce artroza care afectează genunchii sau şoldul este mai des întâlnită la persoanele obeze (indiferent de sex).
Foto: Thinkstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter