Ce este dopamina și la ce folosește în organism

De Alina Serea, pe Ultimul update Miercuri, 19 octombrie 2022, 11:09
Dopamina este neurotransmițătorul care ne poate influența deciziile și care este responsabil, printre altele, de producerea plăcerii. Iată cum funcționează în organism

Atât dopamina, cât și serotonina sunt considerate a fi hormoni ai fericirii. Spre deosebire de serotonină însă, dopamina are un rol fundamental în controlul motricității, dar și în învățarea din greșeli, fiind totuși responsabilă pentru apariția unor dependențe.

Cuprins

Ce este dopamina și ce rol are în organism

Dopamina este un neurotransmițător, o substanță care transmite informația între neuronii creierului. Dopamina este implicată într-o varietate largă de activități diferite, printre care și controlul mobilității și al mișcărilor musculare.

Se mai numește și hormonul fericirii pentru că, la fel ca serotonina, dopamina este extrem de importantă pentru prevenirea depresiei și a anxietății

Studiile arată că dopamină coordonează abilitatea oamenilor de a luă decizii în funcție de rezultatele bune sau rele obținute, de-a lungul timpului, în orice activitate. Asta pentru că dopamina este, potrivit specialiștilor, molecula de recompensare a creierului.  Mai exact, atunci când suntem recompensați în orice fel pentru acțiunile noastre, în creier se eliberează dopamina, iar atunci când alegerile pe care le facem se dovedesc a fi greșite nivelul neurotransmițătorului rămâne la o valoare scăzută.

Dopamina îndeplinește mai multe funcții în creier și are un rol important în organism și anume:

  • dopamina este implicată în acțiunea de recompensă și motivație,
  • rol important în luarea deciziilor
  • stimulează memoria,
  • reglează atenția și nivelul de concentrare
  • reglează digestia,
  • are un rol important în stabilirea ritmului circadian, adică o serie de procese biologice care permit ca activitatea creierului să se adapteze la prezența sau absența luminii naturale

De asemenea, dopmina este utilizată de medici pentru a stimula sistemul cardiovascular, fiind un medicament de urgență în caz de șoc cardiogenic, infecțios, hipovolemic sau traumatic.

Deficiența și excesul de dopamină în organism

În cazul deficitului de dopamină pot interveni tulburări neurologice cum ar fi boala Parkinson. Oamenii care suferă de Parkinson au probleme în a învață atunci când sunt lăudați și apreciați, deoarece creierele lor nu reușesc să genereze cantități suficient de mari de dopamină, deci există o deficiență a acestui neurotransmițător.

În cazul excesului, acesta poate avea de asemenea consecințe grave, cum ar fi halucinațiile sau schizofrenia.

Nivelul de dopamină și dependența

Atunci când este eliberată în cantități mari în organism, dopamina, creează sentimente de plăcere si recompense, ceea ce produce nevoia individului de a repeta acțiunea respectivă.  Acest lucru este valabil, spre exemplu, în cazul celor care sunt dependenți de alcool sau droguri și măresc doza pentru un plus de dopamină.

Alimente care stimulează eliberarea dopaminei

Dopamina- mix de alimente care stimuleaza dopamina pe fundal alb

Alimente care stimulează secreția de dopamina

Acest neurotransmițător este sintetizat în organism dintr-un aminoacid numit tirozină. Exemple de alimente care conțin, în mod natural, Tirozina, sunt: 

  • carnea de curcan și vită,
  • fasole mov – aceasta conține, in mod natural, un nivel ridicat de L- dopa, precursorul dopaminei.
  • ouăle,
  • lactatele
  • soia

Cum putem menține un nivel optim de dopamină

Fă mișcare

Activitatea fizică stimulează eliberarea de endorfine în organism, printre ele numărându-se dopamina și serotonina. Sunt specialiști care susțin că exercițiile fizice făcute cu plăcere au un efect chiar mai ridicat decât antidepresivele.

Descoperă și: Ce este serotonina? Lucruri pe care nu le știai despre hormonul fericirii

Alimentație echilibrată

Consumul de alimente sărace în nutrienți, precum și dietele de slăbit drastice reduc periculos de mult nivelul de dopamină din organism. Așadar, întotdeauna este indicat un echilibru în alimentație și o atenție sporită asupra calității nutriționale a alimentelor pe care le consumăm.

Anumite studii efectuate pe animale, au demonstrat că, utilizate în cantităti mari, grăsimile saturate întrerup circuitul de producție al dopaminei. De asemenea, cantitătile mari de grăsimi saturate slăbesc memoria și funcțiile cognitive. De aceea este indicat să consumăm grăsimi sănătoase, precum omega 3 și 6 și pe cele neprocesate.

Vezi și: Semințe de in – Beneficii, contraindicații și mod de administrare

Somn suficient

Atunci când nu dormim suficient, nivelul scăzut de dopamină va fi foarte scăzut dimineața, la trezire. Acest lucru duce la lipsă de concentrare și mare dificultate în îndeplinirea sarcinilor.

Muzică plăcută

Studiile arată că atunci când ascultăm muzică plăcută pentru noi, în organism se eliberează dopamina. Asta pentru că muzica ridică nivelul de activitate din zona creierului responsabilă cu recompense și plăceri, receptorii dopaminei. Specialiștii susțin că nu există studii care să demonstreze că un anumit tip de muzică ar fi mai potrivit, însă, îndeosebi muzica de relaxare este cea care contribuie cel mai mult la eliberarea dopaminei.

Soarele

Așa cum bine știm, lumina soarelui stimulează producția de vitamină D. Aceasta, șa rândul ei, are un rol foarte important în stimularea dopaminei și serotoninei.

Îți recomandăm și:

Vitamina A – Beneficii și moduri în care să o folosești

Vitamina E – Beneficii și moduri în care poți să o folosești

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter