De ce te doare spatele în primele 3 luni de sarcină

De Unica.ro, pe

140 de muşchi. Mii de ligamente. Un mecanism atât de complex, cum este coloana vertebrală, trebuie tratat cu tot respectul. Mai ales în ultimele luni de sarcină, când burtica a crescut şi mai tot creşte.
O gravidă din două spune că asta o supără cel mai tare: durerea de spate. Există o explicaţie: hormonii – progesteronul şi relaxina, în special – provoacă o relaxare a ligamentelor musculare. Exact acum, când coloana trebuie să susţină greutatea în continuă expansiune a uterului şi a fătului. Urmarea: edificiul vertebral îşi pierde din soliditate şi adoptă o poziţie greşită.

TRUCURI CONTRA DURERILOR DE SPATE

Supraveghează-ţi greutatea: fiecare kilogram peste normal este un chin suplimentar pentru coloană.
Controlează-ţi ţinuta: înalţă bărbia şi trage umerii înapoi.
Pentru a atenua cambrarea coloanei, basculează bazinul înainte şi înapoi. Este o mişcare esenţială pentru a fenta durerile lombare.
Repet-o cât mai des. Când stai jos, nu-ţi lăsa toată greutatea pe o singură fesă – ai grijă ca tot şezutul să se sprijine pe scaun.
Când trebuie să ridici o greutate (foarte mică, evident!), îndoaie genunchii şi ţine spatele drept.
Patul: să fie ferm, dar nu dur. Şi plat, fără zone în care te cufunzi.
Perna: nu trebuie să renunţi la ea. Ci să dormi pe o pernă plată, care susţine zona cervicală.

Începând cu cel de-al treilea trimestru, durerile de spate au „coechipieri”: crampe şi furnicături în pulpa piciorului. Este momentul să schimbi poziţia în somn: îţi sprijini picioarele pe o pernă, pentru a înlesni returul venos (drumul fluxului sanguin de la extremităţi înapoi la inimă). Crampele se reduc semnificativ şi cambrarea de la nivelul rinichilor se atenuează.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter