Din ce în ce mai mulți părinți își duc copiii la dentist pentru controlul stomatologic preventiv

De Elisabeta Cosmescu, pe Ultimul update Miercuri, 02 iunie 2021, 15:44

Medicii stomatologi ne dau vești bune și afirmă că, în ultimul an, din ce în ce mai mulți părinți aleg să își ducă micuții la consultul dentar preventiv. Astfel, creșterea măsoară un procent de 30%, iar medicii consideră că tendință ar putea înregistra în continuare creșteri, în urma informării constante și corecte din surse de informație de încredere. Prevenția este foarte importantă deoarece, realizată la vârste fragede, preîntâmpină problemele de vorbire, infecții acute, căderea precoce a dințiilor și, în speță problemele digestive apărute din cauza masticației deficitare.

”Tot mai mulți părinți au devenit constienți de importanța menținerii sănătății dentare încă din primii ani de viață. Este foarte important să punem accent pe prevenirea și tratarea leziunilor dentare la copii, menținerea sănătății orale din primele stadii ale copilăriei, astfel încât să stabilim o ocluzie dentară corectă de la erupția primilor dinți temporari până la stabilizarea ocluziei finale în dentiția permanenta.”, susține dr. Denisa Zaharia, fondatoare a clinicii stomatologice de top PerfectDent din Capitală.

Care sunt principalele neplăceri dentare care apar la copii?

Cariile dentare și complicațiile acestora, leziunile pulpare și periapicale, traumatismele dentare, dezvoltarea anormală, anomaliile dento maxilare sau obiceiurile vicioase sunt principalele probleme dentale cu care se pot confrunta cei mici. ”Cea mai frecventă afecțiune dentară a copiilor este caria, acest lucru depinzând de obieciurile alimentare, de menținerea unei igiene orale optime și de anatomia dinților temporari. Cariile neglijate la nivelul dinților de lapte duc la probleme ce afectează urmatoarea dentiție, adică dinții permanenți, astfel încât este extrem de importantă menținerea sănătății orale la orice vârstă. O atenție deosebită trebuie să avem pentru o formă precoce a cariei – caria de biberon. Este o formă severă, apare în perioada 10-20 luni ale bebelușului și afectează toți dinții. Pentru a preveni acest lucru este important ca după periajul dentar efectuat seara înainte de culcare, copilul să nu mai mănânce sau să mai bea nimic în afară de apă. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai îndulcit peste noapte.”, explică dr. Denisa Zaharia, medic ortodont.

Citește și:

Hipnoză pe scaunul stomatologic. Ai curaj să încerci?
5 moduri în care zâmbetul îți poate îmbunătăți viața
Albirea dinților, pro și contra. Ce spun stomatologii?
Cum să-ți periezi eficient dinții, dacă ai gingii sensibile

Cele mai accesate servicii stomatologice de către copii sunt consultațiile și igienizarea, tratamentul leziunilor carioase și consultația ortodontică în jurul vârstei de 6 ani în scopul evaluării erupției dentare și a dezvoltării corecte a maxilarelor.

”Unul dintre cele mai eficiente servicii acordate copiilor sunt sigilările dintilor, o metodă foarte eficientă de prevenție, ce a dus la scăderea cariilor la nivelul molarilor permanenți cu peste 75%, conform Asociației Americane de stomatologie”, adaugă dr. Denisa Zaharia.

Ce trebuie să știi despre periajul dentar la copii. Reguli pentru o igienă orală corectă

Periajul dinților copiilor trebuie realizat imediat după apariția primului dinte, de la vârsta de 5-6 luni;

Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinți la început, până la 2-3 ani și apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani;

Se recomandă o pastă de dinți cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuță cât un bob de mazăre;

Periuța trebuie să aibă peri moi și se aplică pe suprafețele interioare ale dinților de la gingie spre vârful dintelui și apoi pe suprafețele exterioare;

Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic: însușirea unei tehnici corecte de periaj, igienizarea profesională în cabinet, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni, sigilarea șanturilor dentare, decondiționarea obiceiurilor vicioase prin dispozitive ortodontice simple.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter