Dieta grupelor sanguine

De Erika Chivu, pe

Daca Mosul ti-a adus cateva kilograme in plus, de care vrei sa scapi in saptamnaile urmatoare, poti incerca dieta grupelor saguine, care promite o slăbire vizibilă, o digestie mai…
… bună, o imunitate sporită şi mai multă energie, toate acestea, fără a fi nevoie să numeri calorii sau să-ţi cântăreşti mâncarea.

Dr. D’Adamo, autorul dietei, crede că grupa sanguină ar trebui să dicteze alimentaţia corectă. Moleculele din mâncare interacţionează diferit cu fiecare organism în parte, spune el, iar singurul indiciu privind felul cum vei suporta un aliment sau altul este grupa sanguină.

Stresul sporit, oboseala, problemele de digestie, imunitatea scăzută, toate s-ar explica prin interacţiunea dintre corpul tău şi alimentele nepotrivite.
Dieta face recomandări detaliate pentru fiecare grupă sanguină. Iată care sunt acestea:

Grupa A

Ai sângele mai gros, o imunitate scăzută şi un risc mai mare de a face boli cardiovasculare, cancer sau diabet. Dieta grupelor sanguine spune că ar trebui să fii mai degrabă vegetariană, adică să eviţi pe căt posibil carnea şi grăsimile animale, alegând în locul lor multe legume şi fructe.  

Grupa B

Este grupa omnivorilor. Ai voie să mănânci de toate, însă trebuie să găseşti un echilibru între carne şi vegetale. Aşa ai cele mai mari şanse de a evita bolile cronice.

Grupa AB

Ai voie să mănânci orice, dar în cantităţi mici şi ar fi bine să alegi alimente mai uşor de digerat. Legumele şi fructele sunt singurele pe care poţi să le consumi în orice cantitate.

Grupa O

Este grupa carnivorilor. Ar trebui să te concentrezi pe carne şi alte surse de proteine. Poţi mânca şi legume sau fructe, chiar şi în cantităţi mari, însă nu ai voie să consumi cereale (paste, pâine, etc.)

Dr. D’Adamo susţine că trei din patru persoane care au ţinut dieta au pierdut un număr considerabil de kilograme şi au observat o îmbunătăţire a digestiei, nivelului de energie şi imunităţii.

Însă chiar şi susţinătorii dietei sunt de părere că ea poate crea carenţe nutriţionale, pe termen lung, având în vedere că se bazează pe o caracteristică ce rămâne pe tot parcursul vieţii, deci alimentaţia nu poate fi schimbată în timp.

Acest argument este şi primul pe lista celor care nu sunt de acord cu dieta: mâncând numai alimente din anumite grupe, îţi lipseşti organismul de nutrienţi esenţiali pentru buna lui funcţionare. De exemplu, cei cu grupa sanguina A, care trebuie să evite carnea, vor simţi lipsa grăsimilor şi a proteinelor. Mai mult, dieta grupelor de sânge nu are nicio baza ştiinţifică.

Pe site-ul lor, specialiştii clinicii Mayo spun că grupa sanguină ar putea, într-adevar, să influenţeze alergiile alimentare, dar nu sunt de acord că alimentaţia bazată pe grupa de sânge poate să contribuie la slăbire şi la o stare generală mai bună.

Avantaje
– Nu e nevoie să-ţi cântăreşti mâncarea
– Nu trebuie să numeri caloriile
– Unele alimente se pot consuma în orice cantităţi
– Nu trebuie sa suferi de foame

Dezavantaje
– Pot să apară carenţe nutriţionale.
– Dieta nu are o bază stiinţifică, deci nu poţi fi sigură de rezultate.

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter