De ce suntem dependenţi de ceasul cu alarmă

De Erika Chivu, pe

În primele zile ale anului, posesorii de iPhone care se bazează pe telefon pentru a se trezi dimineaţa, au avut surpriza să constate că au întârziat la serviciu…
… sau la întâlniri din cauza alarmei care s-a declaşat cu o oră mai târziu. Vinovată a fost, se pare, trecerea în noul an care a debusolat telefonul. Şi nu a fost primul astfel de bug-ul al alarmei iPhone.

Lăsând la o parte criticile aduse producătorului, oamenii au început să se întrebe cum am devenit atât de dependenţi de alarmă şi cum se trezeau oamenii pe vremea când nu existau smartphone-uri şi nici măcar ceasuri cu alarmă.

Ceasul intern, dat peste cap

Cu mult timp în urma, oamenii nu aveau nevoie de ceas pentru a se trezi fiindcă organismul lor era obişnuit cu un ritm natural al somnului – mergeau la culcare când se întuneca şi se trezeau la primele raze de soare. Între timp, s-a inventat lumina artificială şi munca în schimburi, ceea ce înseamnă că ritmul nostru intern a fost dat peste cap. În plus, nu dormim niciodată suficient, aşa că ne este imposibil să ne trezim în mod natural, la o anumită oră.

Istoria ceasului cu alarmă

Totuşi, chiar şi înaintea erei noastre, oamenii au simţit nevoia unor dispozitive care să le atragă atenţia că este timp să facă un anumit lucru. Primele ceasuri cu alarmă erau de tip clepsidră, dar funcţionau cu apă. În momentul când apa se scurgea complet dintr-un recipient, câteva pietricele loveau un gong, producând un sunet. Primele ceasuri cu alarmă au fost inventate în jurul anului 300 î.e.n.

La începutul erei noastre, chinezii au fost cei care au inventat tot felul de mecanisme mai mult sau mai puţin complicate care au evoluat progresiv până când s-a ajuns la ceasul cu alarmă pe care îl ştim noi.

Ceasul ne eliberează

Totuşi, au fost perioade în istorie când puţini oameni îşi permiteau un ceas, fie şi sunul rudimentar, aşa că se bazau mai mult pe propriul ritm circadian ca să se trezească la timp. Când acesta nu era de ajuns, oamenii erau anunţaţi că trebuie să se trezească sau să plece la serviciu – marile fabrici erau dotate cu sirene care sunau la anumite ore. Însă angajaţii erau nevoiţi să locuiască în apropiere ca să le audă.

Conform unui specialist în orologerie, citat de BBC News, ceasul pe care noi îl vedem ca un duşman, ne ajută de fapt să fim liberi. Pentru că avem ceasuri putem locui unde vrem şi nu trebuie să ne mutăm de câte ori ne schimbăm locul de muncă.

Viitorul ceasului cu alarmă

Când te trezeşti cu ajutorul alarmei, unul din efectele secundare este „inerţia somnului”, acea stare de rău pe care o ai când te trezeşti brusc şi care poate fi periculoasă în cazul piloţilor, şoferilor etc. Ştiinţa a descoperit şi soluţii.

Pornind de la ideea că suntem morocănoşi când ne trezim dintr-un somn profund, au apărut ceasuri care îşi dau seama, după mişcările tale, în ce fază a somnului eşti şi sună numai atunci când ai un somn superficial.

O altă variantă tot mai folosită este ceasul cu alarmă progresivă, care începe cu o lumină puternică similară cu cea solară, continuă cu suntele specifice naturii şi abia la final se declanşează alarma propriu-zisă. 

Află şi de ce te trezeşti obosită chiar dacă dormi mult!

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter