Principalele cauze ale infertilităţii

De Lumea Femeilor, pe

Ce poate fi mai trist decât o femeie care iubeşte la nebunie copiii, dar nu reuşeşte să-i aibă? Neîmplinirea, pustiul din jur, uneori lipsa de înţelegere a partenerului pot adânci şi mai mult această suferinţă
Străvechiul strigăt al femeii „un copil sau mor!” se aude şi astăzi, ca şi ieri. Dar acum, în zilele noastre, imposibilitatea de a avea un bebeluş, numită infertilitate, n-ar trebui să fie un motiv de disperare. Progresele medicale spectaculoase ne dau speranţe. Printre ele se află şi fertilizarea in vitro.

Cine e de vină, eu sau el?

Ca să apară o sarcină este nevoie ca spermatozoidul să ajungă la întâlnirea cu ovulul. Din ce cauză nu se întâmplă aşa? Femeia e singura „vinovată”? Are şi el o parte din vină? Sau amândoi? 50% din cazurile de infertilitate sunt de natură organică (diabet, dereglări hormonale etc.). Pentru cealaltă jumătate, explicaţiile nu sunt prea clare, aşa că s-a ajuns la concluzia că e posibil să existe o legătură între starea psihică şi reproducere.

Aşadar, dacă nu rămâi gravidă, înseamnă că tu eşti de vină pentru că:

– ai dereglări în procesul ovulaţiei;
– ovulul nu ajunge la întâlnirea cu spermatozoidul (n-a reuşit să treacă prin trompă, drumul fiind închis de anumite inflamaţii, fibroame);
– spermatozoizii pătrund greu în col;
– există malformaţii vaginale;
– alimentaţia nu e bogată în vitamine;
– ai urmat în adolescenţă un tratament hormonal.
Şi el poate fi infertil dacă:
– numărul spermatozoizilor este scăzut;
– a avut dese infecţii testiculare;
– s-au astupat canalele pe care circulă spermatozoizii;
– circulaţia sanguină este proastă;
– bea alcool în cantităţi mari (sau a băut şi s-a lăsat);
– are tulburări de erecţie sau de ejaculare;
– a avut în copilărie o boală contagioasă (oreion).

Dar mai există şi cauze care ţin de cuplu. Unele femei pot avea un fel de reacţie la sperma bărbatului („alergie la spermă”) şi-atunci se declanşează un mecanism anticorp care neutralizează activitatea spermatozoizilor. De asemenea, când raporturile sexuale sunt foarte rare, e posibil ca infertilitatea să fie o consecinţă a proastei sincronizări cu perioadele de ovulaţie.

Ce e de făcut?

Indiferent care ar fi cauza, amândoi trebuie să vă prezentaţi la specialist. În ce constă examenul medical?
Doctorul întocmeşte o foaie de observaţie detaliată cu datele şi antecedentele personale ale amândurora.

Urmează un examen medical general:
– spermogramă (analiza lichidului spermatic);
– test postcoital (după actul sexual) pentru stabilirea mobilităţii spermatozoizilor;
– determinarea nivelului hormonal.

Dacă nu se obţin rezultate satisfăcătoare, se fac alte investigaţii, de astă dată pentru observarea organelor genitale interne.
La femeie se urmăreşte aspectul vaginului, colului, ovarelor, uterului şi trompelor prin câteva metode mai mult sau mai puţin dureroase (ultrasonogramă, histeroscopie, histerosalpingografie, laparoscopie şi altele).
În a doua etapă, bărbatului i se face radiografierea aparatului genital.
După toate aceste examene medicale, analize, teste şi verificări, se stabileşte tratamentul, care e diferenţiat în raport de cauze: antiinflamator (în caz de infecţie), chirurgical (dacă sunt astupate trompele) sau hormonal.

Când visul devine realitate

Şi, totuşi, ce se întâmplă în cazul în care toate eforturile au fost în zadar? Pentru cuplurile disperate, care ar face orice pentru a avea un bebeluş, există două metode de succes: însămânţarea artificială şi vitrofertilizarea.

1. Însămânţarea artificială este o formă aleasă de multe cupluri atunci când bărbatul are infertilitate sau prezintă riscul transmiterii unei boli ereditare. Dacă tu eşti de vină, iar sperma lui e bună („producţia” de spermatozoizi e normală), se poate face însămânţarea (sperma lui se introduce în canalul cervical). Când amândoi sunteţi infertili, nu disperaţi. Puteţi recurge la un donator. Sperma poate fi proaspătă sau îngheţată.

2. Fertilizarea in vitro constă în colectarea ovulelor de la nivelul ovarelor exact înainte de ovulaţie. Produsul extras e amestecat cu sperma partenerului şi-apoi se lasă într-un vas de laborator timp de mai multe ore sau zile (depinde de metodă) pentru ca ovulele să fie fertilizate de spermatozoizi. Celulele rezultate se introduc printr-un tub subţire (prin canalul cervical) în uter. Viitoarea mămică va fi tratată cu anumiţi hormoni care sunt necesari mucoasei uterine în procesul de pregătire a condiţiilor de nidare.

Fertilizarea in vitro mai are avantajul că permite cuplurilor să aibă copii şi în condiţii de separare forţată (serviciu militar, delegaţii prelungite etc).
Te-ai hotărât să ai un bebeluş? Atunci când începi investigaţiile care stabilesc motivele infertilităţii şi tratamentul trebuie să fii înarmată cu foarte multă răbdare şi calm. Uneori, rezultatele pot veni într-o clipă, dar alteori eşti nevoită să aştepţi luni sau chiar ani. Dar important este să-ţi doreşti!

Infertilitatea poate fi învinsă

– La nivel mondial, cinci din zece cupluri sunt în imposibilitatea de a avea copii. Datorită noilor tehnici regrupate sub denumirea de „asistenţă medicală pentru procreaţie”, s-a redus numărul cazurilor de infertilitate. Cu ajutorul acestei metode, specialiştii din întreaga lume au rezolvat peste 300.000 cazuri de infertilitate.

–  Medicii chinezi au ajuns la concluzia că una din cauzele infertilităţii masculine o constituie fumatul. Ei au urmărit 300 de pacienţi fumători care se tratau de infertilitate şi au ajuns la concluzia că tabagismul a afectat, în timp, volumul, densitatea şi aciditatea jetului ejaculator, dar şi „sănătatea” spermatozoizilor.

– Cercetătorii americani au constatat că „vinovaţii” infertilităţii sunt:
– femeia (40%)
– bărbatul (40%)
– ambii parteneri (20%).
– În 1978 s-a născut primul bebeluş conceput în eprubetă. Această tehnică fantastică a dat multe speranţe cuplurilor infertile care au apelat la ea. Până astăzi s-au născut, la nivel mondial, peste 50.000 de copii. Speranţa de a fi mamă nu s-a spulberat.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter